Jurečka nabídl Novým Heřminovům další peníze jako kompenzaci za stavbu přehrady

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nabídl obci Nové Heřminovy další peníze jako kompenzaci za stavbu protipovodňové přehrady, která si vyžádá zatopení části obce. Už teď projekt počítá s kompenzacemi 425 milionů korun, které mají zajistit rozvoj zbytku obce. Zastupitele vyzval, aby případné nápady předložili. Představitelé obce v čele se starostou Ludvíkem Drobným stavbu odmítají, žádají přehodnocení posudků a případně i rozhodnutí vlády.

 „Kompenzace ve výši 425 milionů korun jsou většinou vyvolané samotnou stavbou. Jsme připraveni jednat i o dalších kompenzacích, o projektech, které si přeje samotná obec. Chtěl bych vyzvat její představitele, aby případné návrhy předložili,“ uvedl Jurečka v pátek během návštěvy Nových Heřminov. Podle něj je možné, aby takový dokument ve formě memoranda schválila i vláda. „Chceme, abyste měli garance,“ uvedl.

Zopakoval, že si nedovede představit situaci, kvůli které by projekt nebyl realizován. „Těch rozhodnutí už bylo přijato tolik, že není možná jiná cesta,“ řekl. Podle něj situaci nelze zvrátit a je škoda, že se obec připravuje o možnost podílet se na svém budoucím rozvoji. Tyto návrhy a stanovisko chce ministr formou dopisu rozeslat všem obyvatelům obce.

Starosta obce Drobný ale ustoupit odmítá. Opírá se o referendum, kterým voliči před lety vedení obce zavázali, aby aktivně proti záměru přehrady vystupovalo. „Náš jediný požadavek je, aby se znovu vyhodnotily všechny možnosti. Aby někdo kvalifikovaný posoudil naši variantu, která je podle nás levnější a nevynutí si zaplavení části Heřminov,“ uvedl starosta. Ministr ovšem opáčil, že toto slíbit nemůže. Podle něj už posudků bylo hodně a na jejich základě vláda v roce 2008 rozhodla o stavbě středně velké přehrady.

Stavba má začít za několik let

Stavba přehrady v Nových Heřminovech začne zřejmě v roce 2020. Povodí Odry má nyní vykoupeno 98 procent nemovitostí. Zástupci státního podniku již informovali o dalších podrobnostech stavby. Měla by dostat soubor unikátních ekologických prvků.

Povodí Odry stále zbývá k zahájení stavby vykoupit několik nemovitostí, konkrétně se jedná poslední dům a 28 000 metrů čtverečních pozemků. Jejich majiteli jsou obec a dva lidé.

Přehrada si žádá demolici 33 obytných a rekreačních staveb a čtyř zemědělských areálů. Ministerstvo zemědělství předpokládá náklady zhruba osm miliard korun. Za ně by se měla postavit přehrada a nová silnice, cena ale zahrnuje i další úpravy celého koryta řeky. Výstavba nádrže se řeší již desítky let. Aktuální se znovu stala po katastrofálních povodních na Moravě a ve Slezsku v roce 1997.

O stavbě se jedná desítky let

Výstavba nádrže se řeší již desítky let. O tom, že se termín zahájení výstavby vodního díla neustále posunuje, svědčí i zpráva ze sklonku loňského roku, kdy zástupci Povodí Odry uvedli, že by se se stavbou přehrady mělo začít v roce 2019.

Spory o vodní dílo (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zemědělství předpokládá náklady téměř osm miliard korun. Za ně by se měla postavit nejen nádrž, ale i nová silnice včetně úprav celého koryta řeky.