Policie nabourala vypůjčený hybridní supersport. V autě se vážně zranil Kruliš ze Zemanova protokolu

Nejasnosti kolem havárie (zdroj: ČT24)

Hybridní BMW i8 za čtyři miliony korun, které si jihomoravská policie půjčila počátkem května, je nabourané.  Za jeho volantem zkolaboval kvůli náhlé cevní příhodě policista.  V autě byl i Vladimír Kruliš,  zástupce šéfa hradního protokolu.

Při nehodě na Brněnsku utrpěli oba členové posádky zranění.  V havarovaném policejním BMW jel jako spolujezdec zástupce hradního protokolu Vladimír Kruliš. ČT to potvrdily dva zdroje.

Zatímco mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček odmítl nehodu komentovat s tím, že je to soukromá záležitost, policie uvedla, že šlo o prezentaci jejích vozidel v rámci návštěvy prezidenta Miloše Zemana. A to v deset hodin večer. „Součástí návštěvy byla prezentace vybavení IZS včetně praktické ukázky. Při této praktické ukázce došlo k nehodě vozidla,“ řekla mluvčí jihomoravských policistů Štěpánka Komárová. Jihomoravští hasiči i záchranáři ale ČT potvrdili, že se žádné večerní akce neúčastnili.

Kruliš utrpěl zranění páteře a je hospitalizovaný v traumacentru brněnské fakultní nemocnice. Kruliš byl součástí doprovodu prezidenta Miloše Zemana, který je od pondělí na jihu Moravy. Prezident ale uvedl, že policie neříká pravdu. „Chtěl bych říci, že krajské oddělení policie lhalo, protože jsem žádné zkušební jízdě nepřihlížel. V deset hodin večer jsem si ve své posteli četl monitor,“ řekl Zeman ve Veselí nad Moravou.

K nehodě došlo v brněnských Chrlicích, auto jelo po Zámecké ulici směrem k dálnici D2 a sjelo do ivanovického potoka.

Policie přitom až do odpoledne o nehodě informovala nekonkrétně. „Podle zjištěných prvotních informací policista v důsledku náhlého vážného zdravotního stavu přestal ovládat vozidlo a sjel mimo komunikaci. Lékař posléze u řidiče potvrdil náhlou zdravotní indispozici,“ řekla policejní mluvčí Komárová.

Okolnosti nehody se zjišťují

„Bližší okolnosti této havárie nyní zjišťují policisté z oddělení dopravních nehod, proto v tuto chvíli nemůžeme sdělovat žádné další podrobnosti,“ doplnila mluvčí.  Odpoledne policie připustila, že ve voze jel jako spolucestující civilista.

Vladimír Kruliš je zástupcem ředitele Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky a vedoucím Oddělení vnitrostátních cest. Do roku 2014 byl místopředsedou Strany Práv Občanů. V současné době je jejím řadovým členem a předsedou jedné ze dvou místních organizací strany ve Zlíně.

Od německé automobilky měli policisté BMW zapůjčené na půl roku - nebo do doby, než s ním najedou 20 tisíc kilometrů.  „Pro naši firmu je důležité, aby byla posádka v pořádku. Vůz je standardně pojištěný,“ sdělila ČTK mediální zástupkyně firmy Zita Vinšová. Na dotaz, zda policisté dostanou totožný náhradní vůz, nebo budou čekat na opravu poškozeného, neodpověděla.

Auto mělo jezdit po dálnici

Využít ho měli hlavně policisté z dálničního oddělení. Vůz sice nemá radar, dokáže ale zrychlit z nuly na 100 km/h za 4,4 sekundy.

BMW i8 je sportovním vozem, který kombinuje přeplňovaný zážehový tříválec 1,5 litru pohánějící kola zadní nápravy a elektromotor vpředu. Pohotovostní hmotnost je 1485 kilogramů. V kombinovaném evropském cyklu měření spotřeby vykazuje 2,1 l/100 km, což odpovídá produkci 49 gramů CO2 na ujetý kilometr.