Náchodský starosta zaplatil pokutu, kterou město dostalo kvůli čerpání minerálky s arzenem

Náchodská radnice dostala pokutu 50 tisíc korun kvůli tomu, že nechala v minulých letech lidi čerpat minerální vodu Ida. Jenže voda obsahovala zvýšený obsah arzenu a město nemělo k čerpání povolení od ministerstva zdravotnictví. Celou pokutu včetně správního poplatku zaplatil formou daru starosta města a místopředseda ČSSD Jan Birke. Ten už dříve avizoval, že za případ nese jako starosta odpovědnost a nechce, aby městu kvůli pokutě vznikla škoda.

Veřejnost si minerálku Ida mohla zdarma čepovat od července 2011 v kapličce takzvaného Jakubova prameníku, který město nechalo opravit. Do té doby minerálka tekla z trubky volně do Metuje a lidé si ji brali tam.

Jenže přes opakované výzvy ministerstva radnice neřešila získání povolení k čerpání minerálky a ani neřešila redukci arzenu ve vodě. To, že Ida obsahuje arzen, je známo už desítky let. Město sice lidi varovalo cedulí, nakonec ale musel zasáhnout Český inspektorát lázní a zřídel spadající pod ministerstvo zdravotnictví. Až po jeho urgencích nechalo město prameník uzavřít. Následně se vedení města přiznalo k tomu, že věc neřešilo a před veřejností o problému léta mlčelo.

obrázek
Zdroj: ČT24

Loni v listopadu radnice dostala od ministerstva zdravotnictví za nepovolené čerpání stotisícovou pokutu. Birke následně slíbil, že pokud radnice neuspěje s rozkladem k ministrovi zdravotnictví, tak pokutu zaplatí ze svého. Ministr Miloslav Ludvík (ČSSD) letos v lednu věc vrátil úřadu k novému rozhodnutí a úřad městu začátkem dubna uložil pokutu 50 tisíc korun. Proti této pokutě se už město neodvolalo.

Radnice chce obnovit areál tzv. Malých lázní

Náchodská radnice plánuje po uzavření prameníku obnovit ve čtvrti Běloves areál takzvaných Malých lázní, který by měl být prvním krokem k obnově lázeňství v Náchodě. Nový zdroj minerální vody pro léčebné kúry hydrogeologové už v lokalitě našli. Navrtaný zdroj vody se svým charakterem pohybuje mezi kyselkou Ida a minerálkou z pramenu Hedva.

Vizualizace projektu nové lázeňské kolonády v Náchodě
Zdroj: ČT24

Středem obnoveného historického areálu Malých lázní bude zatím nevyužívaná prvorepubliková vila Komenský, v níž by měla vzniknout expozice o historii lázeňství a kavárna. Má u ní vzniknout i nová kolonáda s prameníkem minerálky dovedené z nyní budovaných jímacích vrtů. Počítá se také s instalací venkovních balneoprvků.

Pokud by šlo vše hladce, mohla by stavba v odhadované hodnotě 23 milionů korun začít do konce letošního roku a hotovo by mohlo být v polovině roku 2018. Původní soukromé běloveské lázně ukončily provoz před 21 lety.