Náchod chystá obnovu lázní. Město už ví, odkud by se měla čerpat minerální voda

Náchod by opět mohl mít svou kyselku (zdroj: ČT24)

Město Náchod usiluje o obnovu lázeňství. Někdejší lázeňský areál v soukromých rukách zchátral, radnice proto chce vybudovat lázně na vlastních pozemcích. První podmínkou je mít vlastní zdroj minerální vody, tak jako bývala kyselka Ida. Dosavadní vrty umožnily vytipovat dvě finální místa, odkud by se v náchodské části Běloves měla čerpat minerální voda.

Že jsou na zdejších městských pozemcích zdroje minerálky, potvrdily už loni na podzim čtyři průzkumné vrty, které si radnice zadala. Nyní vodu z vrtů čeká další testování. Podle výsledku se pak rozhodne, zda se využije pouze při lázeňských koupacích procedurách, nebo bude tak kvalitní, že ji budou lidé moci i pít.

„Z těch jímacích vrtů se budeme snažit dovést minerální vodu k budově malých lázní, kterou připravujeme k rekonstrukci,“ předestřel plány náchodský místostarosta Jan Čtvrtečka.

V obnově pomohou evropské peníze

Vizualizace projektu nové lázeňské kolonády v Náchodě
Zdroj: ČT24

Radnice se do projektu pustila poté, co se dvacet let nemohla dohodnout na spolupráci s majiteli bývalých běloveských lázní. Z tehdejšího areálu, kde se léčily poruchy oběhové soustavy, jsou dnes ruiny.

Vlastníci přitom drží i ochrannou známku pro minerálku Idu. Pro Náchod je ale teď rozhodující evropská finanční podpora, kterou získal projekt rozvoje lázeňství v česko-polském pohraničí. Připraveny jsou finanční prostředky ve výši 58 milionů korun.

Vedle Náchoda je na české straně do projektu zapojen nedaleký Hronov a na polské straně jsou partnery města Kudowa-Zdrój a Duszniki-Zdrój. V Náchodě bude například obnoven areál tzv. Starých lázní a opravena historická vila Komenský, kde přibude expozice o historii lázeňství.

Vznikne i nová kolonáda s prameníkem náchodské kyselky. Lázeňský provoz by měl v Náchodě začít fungovat do dvou let.