Náchodský starosta prý zaplatí pokutu za nepovolené čerpání minerálky ze svého

Radnice uzavřela prameník až po urgencích Českého inspektorátu lázní a zřídel (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví uložilo náchodské radnici 100tisícovou pokutu, město totiž umožnilo lidem čerpat minerálku, nemělo na to ale potřebné povolení. Starosta Jan Birke (ČSSD) sice vlastní díl viny odmítá; přesto slíbil, že pokutu zaplatí ze svého, pokud město neuspěje s odvoláním.

Celý problém začal v roce 2011, kdy radnice nechala opravit prameník minerálky v Bělovsi, aby lidé nemuseli pro vodu k trubce u řeky. Prameníku sice požehnal i kardinál Duka, město ale nemělo povolení od ministerstva zdravotnictví.

„Především jde o to, že ty vody mají procházet pravidelnou kontrolou, ale k tomu v Náchodě nedošlo. V podstatě byl lidem umožněn odběr vody zcela bez kontroly její kvality. A my se proti takovému postupu musíme ohradit,“ vysvětlovala důvod sankce mluvčí Štěpánka Čechová. Protože tu minerálka tekla zadarmo, vyměřili úředníci trest na spodní hranici.

Na vodu tady lidé stáli fronty až do loňského září. Pak město prameník zavřelo. Až z půlročním zpožděním ale starosta přiznal, že byly důvodem uzavření vysoké hodnoty arsenu ve vodě. Ministerstvo zdravotnictví vedení města několikrát na nevyhovující situaci upozorňovalo. Přesto Náchod včasné filtrování vody nezajistil. Starosta pak přiznal, že to byla chyba.

To, že Ida obsahuje arzen, je známo už desítky let. Město sice lidi varovalo cedulí, nakonec ale musel zasáhnout Český inspektorát lázní a zřídel spadající pod ministerstvo zdravotnictví. Až po jeho urgencích nechalo město prameník uzavřít.