Zlínská zdravotnická revoluce má šetřit desítky milionů. Krajské nemocnice se spojí

Čtyři krajské nemocnice ve Zlínském kraji si už nebudou konkurovat. Spojí se do společného koncernu a budou mít jenom jednoho šéfa. Cílem je především pomoci nemocnici ve Zlíně, která má nejhorší ekonomické výsledky.

Všechny čtyři nemocnice ve Zlíně, Vsetíně, Uherském Hradišti i Kroměříži bude řídit nové představenstvo. To povede Radomír Maráček, který byl dříve ředitelem lázní Karlova Studánka. Maráček je zároveň předsedou představenstva Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Maráček chce snížit náklady na materiál a nakupovat ho společně pro všechny nemocnice, vyrovnat mzdy v jednotlivých nemocnicích a zlepšit jméno hlavně zlínské nemocnice.

Kraj chce šetřit miliony

„Dnes už začínáme nakupovat spotřební zboží a léky pro všechny nemocnice,“ řekl Maráček. Podle něj se tak dají ušetřit desítky procent nákladů.

„Z hlediska Baťovy nemocnice se ukazuje, že tam nebylo dobře nastaveno vykazování zdravotní péče. S velkou pravděpodobností ne všechny úkony, které tam byly provedeny, byly ohodnoceny v systému,“ řekl Maráček.

Podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) asi polovinu nákladů nemocnic tvoří materiál a léky. Zlínská nemocnice má roční obrat kolem dvou miliard. „Úspory očekáváme v desítkách milionů korun,“ řekl Čunek.

Vzorem je Uherské Hradiště

Základní obory jako chirurgie a interna zůstanou ve všech nemocnicích, některé specializované úkony se budou dělat jen na určitých pracovištích.

Zlínská nemocnice byla na konci února ve ztrátě téměř 17 milionů korun. Bylo to způsobeno meziročním růstem cen léků, více vydala i na osobní náklady. Do několika týdnů by podle Čunka měly být známé výsledky auditu. Nejlépe hospodaří nemocnice v Uherském Hradišti.

Zlínský kraj v roce 2014 půjčil nemocnicím ve Vsetíně, Zlíně a Kroměříži dohromady 210 milionů korun. Všechny byly výrazně zadlužené, jejich hospodaření skončilo rekordní ztrátou přesahující 260 milionů a někteří krajští zastupitelé mluvili o hrozící insolvenci. Loni v listopadu navíc v nemocnici ve Zlíně zasahovala kvůli hospodaření policie.