Kvasiny by mohly dostat vládního zmocněnce. Cizincům v místě pomůže nové centrum

Situací v průmyslové zóně Kvasiny na Rychnovsku by se měl zabývat vládní zmocněnec. Ministerstvo vnitra plánuje i vznik koordinačního centra pro cizince, kteří se dostanou do problémů. Po podpisu memoranda mezi ministerstvem a Královéhradeckým krajem to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Shodli jsme se, že jako člen vlády bych navrhl vytvoření institutu vládního zmocněnce pro tuto oblast nebo případně pověřeného pracovníka ministerstva průmyslu, protože by bylo potřeba, aby tento konkrétní úkol měl na starost jeden člověk na plný úvazek, aby obce, stát i kraj měly koordinační osobu, která se tomu bude věnovat,“ vysvětlil Chovanec.

Koordinační centrum by mělo fungovat od června, ministerstvo nyní hledá ve spolupráci s městy vhodné prostory. Jeho pracovníci budou cizincům pomáhat s řešením různých životních situací, například s prodloužením pobytu, řešením dokladů a dalších.

Chovanec: Cizincům v Kvasinách bude pomáhat koordinační centrum (zdroj: ČT24)

Centrum by mělo pomáhat i zahraničním pracovníkům, kteří přijdou o práci. „Už i tady se začíná stávat, že někteří cizinci ze zemí Evropské unie se stávají bezdomovci a spadají do sociálního záchytného systému a my to břímě chceme z obcí sejmout,“ řekl Chovanec.

Do oblasti zamíří 36 nových policistů

Problémy v Kvasinách se objevily, když do rostoucího závodu Škody Auto a okolních továren dorazily tisíce nových dělníků. Policie se začala situací intenzivně zabývat loni v září, od ledna posílila v lokalitě hlídky. Podle dohody kraje a ministerstva by mělo v oblasti přibýt dalších 36 policistů. „Trvalá přítomnost policie je skutečně vidět, situace je o hodně klidnější než loni na podzim,“ řekl rychnovský starosta Jan Skořepa (bezp.).

Škoda Auto závod v Kvasinách masivně rozšiřuje miliardovými investicemi. Počet zaměstnanců tam do konce loňského roku zvýšila o 2600 a nyní zde dává práci asi 7000 lidí. V náboru firma navíc pokračuje. Celkem v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny pracuje na 10 500 lidí, z toho asi 3000 cizinců.

Kraj chce získat cizince i do zdravotnictví

Hradecký kraj chce podle hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD) s automobilkou víc spolupracovat při získávání nových zaměstnanců. „Automobilka má s náborem kvalitních pracovníků v zahraničí, především pak na Ukrajině, zkušenosti. Dovedu si představit, že by k nám pak necestovali za prací jen muži, ale že by s nimi šly i jejich manželky a děti,“ uvedl. Dodal, že kraj má problém se získáváním lidí především do zdravotnictví.

Kraj by také chtěl s automobilkou rozšířit spolupráci ve středoškolském vzdělávání. Škoda Auto úzce spolupracuje s průmyslovou školou v Rychnově nad Kněžnou. „Obdobné propojení by mohlo být rozšířeno i mezi naším vrchlabským učilištěm a závodem ve Vrchlabí,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro školství Martina Berdychová (Východočeši).