Na horním toku Opavy se staví poldry. Proti velké vodě

Na Horní Opavě se staví poldry (zdroj: ČT24)

Co nejlépe ochránit obyvatele žijící v okolí povodí horního toku řeky Opavy mají kromě nádrže Nové Heřminovy, o jejíž stavbě stále není stoprocentně rozhodnuto, také drobnější opatření – poldry, které zde postupně vznikají. Například v Lichnově probíhají práce na dvou nových, které doplní stávající nádrže Lichnov III a V.

Poldry jsou projektovány jako „suché“, vodou se zaplní jen při záplavách, jinak území slouží například k zemědělství. Oblast mají pomoci chránit před povodněmi, které se zde přehnaly již mnohokrát.

„Ta nejzávažnější se odehrála v květnu roku 1996, škody byly vyčísleny na půl miliardy korun. Povodeň si vyžádala i jeden lidský život,“ sdělila redaktorka České televize Markéta Radová. O rok později zde voda zaplavila okolní obce a města – například Zátor, Krnov či Opavu.

Podle studie z roku 2013 pracovníci povodí Odry odhadují, že průměrné škody v této oblasti by při stoleté vodě byly v rozmezí od 4,2 do 5,4 miliardy korun. Vypočítali také, že 6000 obyvatel žije v oblasti přímo ohrožené stoletou vodou. Z toho 2000 bydlí v oblasti s velmi vysokým rizikem a jsou ohroženy jejich životy.

Opatření v ploše povodí řeky Opavy
Zdroj: Povodí Odry/www.pod.cz/státní podnik

Karlovické ochrání dvě nádrže

„Výstavba poldrů stojí desítky milionů korun,“ poznamenala Markéta Radová, podle níž vodohospodáři chtějí co nejdříve dokončit také další suché nádrže. Jedna z nich vyrůstá na Kobylím potoku v Karlovicích, další v místní části Loděnice.

Kompletní protipovodňová opatření v této oblasti zahrnují také výstavbu kontroverzní nádrže Nové Heřminovy. Kvůli přehradě má být zatopena část obce. Povodí už vykoupilo většinu nemovitostí a začalo s demolicemi některých z nich. Někteří vlastníci ale stále odmítají majetek prodat.

Povodí Odry připravuje stavbu nové přehrady (zdroj: ČT24)

Přehrada v Nových Heřminovech se má začít stavět v roce 2020. Obec je proti a žádá vládu o nové posouzení rozhodnutí z roku 2008, kdy obyvatelé Nových Heřminov vyjádřili nesouhlas se stavbou. Povodí Odry již ale začalo s přípravami dokumentace pro územní řízení, které je nutné pro plánovanou stavbu přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Samotné územní řízení plánuje spustit v roce 2018.

Výstavba nádrže v Nových Heřminovech se řeší už několik desítek let. Aktuální se stala opět po katastrofálních povodních na Moravě a ve Slezsku v roce 1997.