Venkovské ruiny dříve a nyní. Ze sýpky je sportovní centrum, ze statku galerie

Zbourat, nebo opravit? Chátrající zemědělské objekty, kterých jsou jen na jižní Moravě stovky, moc na výběr nemají. Svému původnímu účelu už neslouží a s největší pravděpodobností už ani nebudou. Ve vlastnictví je mají většinou obce, které hledají kupce jen obtížně, a jejich vedení se často rozhodne pro první variantu a na své náklady budovy zbourá.

Jednou takovou obcí jsou Ždánice na Hodonínsku, kde začala demolice bývalých koníren. Objekt postupně chátral, a proto se ho vedení města rozhodlo srovnat se zemí. Stejný osud čeká i 200 metrů vzdálený vepřín. „Budovy už 40 let neslouží svému účelu a slouží jako skladiště. Půjdou brzy k zemi a postupně zde vznikne prostor na výstavbu nových domů,“ vysvětlil rozhodnutí starosta Vladimír Okáč.

Demolice jsou ale hrazené z obecní kasy a dostatek peněz některé obce nemají. Kvůli tomu v okrese Brno-venkov stále zůstává 54 zchátralých areálů, na Znojemsku jich je o pět méně a na Hodonínsku jich je 33.

Na jižní Moravě je celkově asi 360 brownfieldů a polovina z nich jsou opuštěné zemědělské objekty. „Areály po bývalé zemědělské činnosti je velice obtížné řešit. Je tu celá řada různých bariér, jejich realizace trvá déle než u atraktivních průmyslových lokalit. Zpravidla si je proto nevybírají,“ popsal situaci projektový manažer Regionální rozvojové agentury jižní Moravy Jan Hladík.

Na příklady úspěšných regenerací venkovských brownfieldů se podívejte v galerii:

Z bývalého vepřína vzniklo vinařství

Přestože za deset let, které agentura eviduje, se podařil prodej jen několika procent chátrajících objektů, úspěšné příklady revitalizace jsou i na jižní Moravě. Mezi ně patří například přestavba bývalého vepřína v Bzenci na Hodonínsku, ze kterého zbyly už jen sutiny. V jeho areálu nyní vzniká nové vinařství s moštárnou.

Reportáž: Bývalá JZD pustnou a málokdo ví, co s nimi (zdroj: ČT24)

„Kompletně jsme ho zbourali, bylo tu sedm velkých chlívků, zůstalo nám asi 15 tisíc kubíků starých cihel, které jsme museli zlikvidovat a pak jsme na rovném placu začali budovat,“ popsal proces výstavby jednatel vinařství Dušan Černoch. Odkup vepřína řešilo tamní zastupitelstvo roky.

Revitalizací ožívají zchátralé objekty

Úspěšná byla také přestavba kravína v obci Vísky na Blanensku. Kravín fungoval do roku 1991 a poté deset let chátral. V roce 2004 pak byl areál znovu otevřen jako Agrocentrum Ohrada. V rámci přestavby vznikla například z přípravny krmiv restaurace s kuchyní, nebo ze sýpky devět různě velkých pokojů. V místech, kde byly dřív ustájeny krávy, jsou nyní boxy pro koně.

Další hospodářský objekt se změnil v živoucí centrum ve Veselí nad Moravou, kde se v Turistické centrum Veselka proměnil po roce 2011 neúplně využívaný Panský dvůr. Před rekonstrukcí na některých místech zcela chybělo zdění, vnitroblok byl zarostlý a opadající omítka ohrožovala kolemjdoucí.

Podle analýzy předloňského roku je na jihovýchodě republiky nejvíce nevyužívaných lokalit po bývalých zemědělských družstvech. Zchátralé průmyslové areály tvoří přibližně čtvrtinu celkového počtu evidovaných lokalit a třetí nejpočetnější skupinou jsou brownfieldy občanské vybavenosti, tedy školy, kulturní střediska nebo památky. 

Studie uveřejněná na začátku roku 2016 také uvádí, že zhruba jen čtvrtina ze 190 původně zemědělských areálů a objektů je po regeneraci opět koncipována pro hospodářské potřeby.