Památkáři prozkoumali ostravská jatka. Chladírna byla izolována mohutnou vrstvou rašeliny

Historickou budovu městských jatek odkoupila Ostrava loni za 80 milionů korun. Památkáři nyní dokončili pečlivý průzkum celého objektu, který má projít náročnou, a přitom citlivou rekonstrukcí. Zjistili, že se objekt skládá z několika částí, které vznikly v různých obdobích.

„Zjistili jsme i další zajímavé věci. Například izolace v chladírně byla řešena šedesáticentimetrovým násypem rašeliny,“ zmínila památkářka Romana Rosová.

Odborníci při průzkumu shromáždili dostupné archivní fotografie jatek i jejich plány, které pomohou při opravě. „Objekt se skládá z několika částí z různých časových úseků,“ dodala Rosová s tím, že některé jeho části vznikly na konci 19. století, jiné až ve 20. letech toho minulého.

Historici upozornili i na četné nešetrné stavební zásahy, kterými objekt prošel. „Spousta nevzhledných zásahů a probourávek vznikala už na počátku dvacátého století, kdy se k té stavbě její majitel, což bylo město, stavěl velmi lhostejně a opravoval ji podle momentálních potřeb,“ sdělil památkář Martin Strakoš.

V objektu jsou zajímavé klenby, litinové sloupy a další prvky, které v kombinaci s moderní architekturou mohou vytvořit novou identitu stavby.
Martin Strakoš
památkář

Se soutěží souhlasila Ostrava v lednu

Ostravští zastupitelé v lednu souhlasili s podmínkami pro vyhlášení architektonické soutěže na rekonstrukci bývalých jatek. Město v takzvaně vyzvané soutěži přímo osloví architektonické kanceláře, mezi nimiž jsou rovněž architekti ze Slovenska, Polska, Rakouska či Nizozemska. Dalších pět zájemců bude k přímo vyzvaným kancelářím přibráno do prvního kola, a to na základě výběru z přijatých návrhů.

Podle ostravského primátora Tomáše Macury (ANO) je cílem města vrátit jatkám co nejvíc jejich původní podobu a současně přizpůsobit objekt spolu s jeho okolím k využití pro kulturní účely, zejména pro výtvarné umění.

Vítěze soutěže by město mělo znát v červnu. Návrhy architektů budou hodnotit nejen zástupci města, ale například i architekti. V zadání je omezena realizační cena soutěžního návrhu částkou 150 milionů korun bez DPH.

  • Historicky a architektonicky cenný komplex budov městských jatek z režných cihel leží mezi železniční tratí, Janáčkovou, Pobialovou a Stodolní ulicí. Vybudován byl v roce 1881 podle návrhu stavitele Františka Jurečky. V následujících letech byl objekt několikrát přestavovaný a dostavovaný. Třípatrová chladírenská věž přibyla na začátku 20. století. Ve třicátých letech minulého století to byl jeden z nejvýznamnějších podniků v okrese. Komplex začal pomalu chátrat po roce 1965, kdy se provoz přesunul na okraj města do moderního masokombinátu v Ostravě-Martinově. Dnes z něho zůstalo jen torzo. 
  • V 90. letech byla část objektu stržena. Jeho majitel – nadnárodní společnost Bauhaus – prováděl jen nejnutnější údržbu a kolem objektu, který koupil od města v roce 1994, postavil plot. V roce 2013 Bauhaus svůj nedaleký hobby market uzavřel a nabídl jatka i s prodejnou k odkupu. Město projevilo zájem, vzhledem k ceně 100 milionů korun ale k dohodě nakonec nedošlo. 
  • V roce 2016 město Ostrava rozhodlo, že objekt odkoupí za přibližně 80 milionů korun. Nyní je tato významná kulturní stavba zařazena na seznam ohrožených památek MonumNet – Nejohroženější nemovité památky. Jatka jsou pro Ostravu významná jak z hlediska historického, tak i pro možnost oživení centra města v blízkosti Stodolní ulice.

Objekt městských jatek v centru města vznikl v roce 1881. V roce 1994 ale obvod Moravská Ostrava a Přívoz pozemky o rozloze dvou hektarů i s objektem jatek odprodal společnosti Bauhaus za víc než 38 milionů korun. Společnost v těsné blízkosti jatek postavila svůj hobbymarket.

Jatka však chátrala a nikdy nebyla opravena, prodejna později rovněž přestala fungovat. Město se dlouhodobě snažilo získat památkově chráněná jatka zpět. Podle posledního znaleckého posudku je hodnota areálu přes 90 milionů korun.