Učitelka se soudně brání výpovědi. Důvodem propuštění měla být přílišná kontrola mytí dětí

Učitelka se brání výpovědi (zdroj: ČT24)

Okresní olomoucký soud opět řešil výpověď učitelky Vandy Fabiánové. Ta dostala loni výpověď ze školy v Tršicích na Olomoucku kvůli podezření ze sexuálního obtěžování prvňáčků na škole v přírodě. Fabiánová v úterý u olomouckého okresního soudu řekla, že ji o přímý dozor na hygienu dětí žádali rodiče. Zdůvodnění výpovědi považuje za urážlivé. Na školu podala žalobu, kterou se soud znovu zabýval.

Za učitelku se postavili rodiče dětí. Po výpovědi v Tršicích učitelka přešla do školy v sousedních Doloplazech, kam za ní začala dojíždět polovina žáků její původní třídy. Případ vyvolal velké emoce, v Doloplazích se učitelky zastali a na její stranu se nakonec postavila i část rodičů. Do vedlejší obce za ní bude z původní tršické třídy dojíždět 14 žáků.

Spornou výpověď ředitel školy odůvodnil tím, že učitelka na pobytu nezvládla roli zdravotníka. Podle něj se učitelka opakovaně zavírala v koupelně s chlapci první třídy pod záminkou kontroly mytí a kontroly intimních partií. 

Je to pro mě urážlivé, tyto informace nejsou pravdivé.
Vanda Fabiánová
učitelka

U soudu vypověděla, že ji o přímý dozor a kontrolu hygieny dětí žádali samotní rodiče. Každého chlapce si brala prý do koupelny zvlášť, kvůli malému prostoru, a na jeho mytí včetně intimních partií dohlížela. Podle vedení školy je však nepřípustné, že učitelka po chlapcích při mytí požadovala, aby si důkladně umyli i genitálie.

Stížnosti údajně žádné nezaznamenala

Učitelka uvedla, že žádné stížnosti od chlapců ale ani od samotných kolegů po návratu nezaznamenala, o to větší šok byla pro ni schůzka u ředitele, kde ji prý kolegyně napadly s tím, že špatně pracovala jako zdravotník a kritizovaly i její způsob kontroly hygieny dětí. „Cílem schůzky bylo totálně mě zničit a donutit mě podepsat dohodu o odchodu ze školy,“ uvedla Fabiánová. Návrh dohody měl prý již ředitel přichystán. Učitelka to odmítla, okamžité ukončení pracovního poměru poté obdržela v červnu.

U soudu vypovídali bývalí kolegové žalobkyně. Jeden z nich u soudu připustil, že výpověď byla pro učitelku připravena ještě předtím, než se mohla k celé věci vyjádřit. Svědčila i jedna z maminek, postup učitelky schválila. Sama se prý s učitelkou domluvila, že na její dítě bude dohlížet i při mytí, a nikdo z rodičů prý k postupu učitelky připomínky neměl. „My jsme tam jako rodiče nebyli a je v pořádku, že nás zastoupila,“ dodala žena.

Ředitel Jaromír Vachutka sdělil, že si za svým postupem stojí a nedomnívá se, že by v kauze udělal chybu. Kromě výpovědi podal na učitelku také trestní oznámení, žalobci jej však odložili s tím, že nic nenasvědčuje spáchání trestného činu. Ředitel ustál i protest rodičů, kteří sepsali proti jeho setrvání ve funkci petici, a na škole zůstává. Pro jeho odvolání nejsou podle starostky Tršic Leony Stejskalové zákonné důvody.

Učitelka Fabiánová se chce do tršické školy podle svých slov vrátit zpět i s ohledem na děti, které za ní musejí do Doloplaz dojíždět. K soudu ji v úterý přišlo podpořit i několik rodičů dětí. Jednání soudkyně Jaroslava Jechová odročila na 22. února.