Liberecká koalice se rozpadá, primátor prosadil odvolání své náměstkyně

V Liberci se rozpadá koalice složená z hnutí ANO a Změny pro Liberec. Primátor Tibor Batthyány (ANO) totiž za pomoci opozice prosadil odvolání náměstkyně primátora Karolíny Hrbkové (Změna), která měla v gesci mimo jiné přípravu územního plánu. Podle primátora se ale plán nikam neposouval, proto si vzal územní plánování do své gesce. Ale zatímco Batthyány chce koalici zachovat, lídr Změny Jan Korytář si prý další fungování nedokáže představit.

Pro odvolání Hrbkové bylo v tajné volbě 22 zastupitelů, potřeba bylo 20 hlasů. Koalice má v 39členném zastupitelstvu většinu 21 mandátů.

Hrbková uvedla, že při jednání se zástupci ANO nikdy nepadl návrh na její výměnu ani nebyly výtky k její práci. Důvody považuje za zástupné. „Mohu se ale jen domnívat. Vnímám nedůvěru mezi koaličními partnery. Problémy jsou řešené prostřednictvím tiskových zpráv a sociálních sítí,“ řekla Hrbková.

Korytář navrhl, aby Hrbková náměstkyní zůstala a bylo jí odejmuto jen územní plánování. Pokud by takový návrh prošel, znamenalo by to podle něj, že důvody nejsou politické. Primátor tento návrh odmítl. „Tato gesce není nijak rozsáhlá, aby vyžadovala jednoho extra náměstka. Má pod sebou sedm lidí,“ řekl.

Podle Korytáře se bude muset vyjednat složení nové koalice. „Pokud nebudeme odvoláni i my ostatní, budeme chvíli pracovat, dlouhodobě je to ale neudržitelné.“

Hnutí Změna vadí, že se o návrhu primátora dozvědělo dvě hodiny před jednáním zastupitelstva. „V koaliční smlouvě máme, že veškeré personální změny by se měly dojednávat s koaličním partnerem. Byli jsme ale poslední, kdo se to dozvěděl,“ kritizovala radní za Změnu Zuzana Kocumová. Také podle ní byla odvoláním Hrbkové porušena koaliční smlouva natolik, že postrádá svůj význam a nadále fungovat nebude.

Podle primátora nabírá příprava územního plánu další zpoždění

Podle původního harmonogramu měl být územní plán schválený už v loňském roce. Současná koalice se ale rozhodla předchozí návrh přepracovat s cílem schválit ho nejpozději do konce června 2017. To se ale nepovede, jako nový termín Hrbková uváděla září 2017.

Už dnes ale podle primátora neplatí harmonogram, který zastupitelům Hrbková předložila před měsícem. „Opět se dostáváme do časového skluzu. A já považuji neustálé změny za závažné, i veřejnost už na územní plán čeká,“ kritizoval Batthyány.

Hrbkovou kvůli územního plánu dlouhodobě kritizuje opozice. Obává se, že se ho nepodaří schválit do podzimu 2018, kdy zastupitelstvu končí mandát. „Jsem skeptický,“ řekl zastupitel za ODS Ondřej Červinka. Výtky má i hnutí Starostů pro Liberecký kraj. „Obávám se, aby se podařilo územní plán schválit do roku 2020, kdy vyprší platnost současného,“ řekl zastupitel starostů Jiří Šolc.