Váleční veteráni mají v Brně své první komunitní centrum

Komunitní centrum pro válečné veterány při Vojenské nemocnici otevřeli v Brně. Veteráni by v něm měli najít podporu, psychologickou a sociální pomoc. Investice si vyžádala přes osm milionů korun. Jde o pilotní projekt inspirovaný podobnými centry například v Rakousku a Polsku. Ministerstvo obrany do budoucna plánuje rozšířit centra i do dalších měst a posádek.

Centrum vzniklo v prostorách vojenské ubytovny v Dobrovského ulici. Tvoří ho několik místností. Je v něm například místnost pro školení, klubová místnost, zázemí pro administrativu a místnosti pro psychology. Sloužit bude nejen k setkávání válečných veteránů se svými kolegy a rodinami. Nabízet bude i sociální a psychologickou pomoc.

„Jde o uvědomění si, že jsem veterán, někam patřím a mám tady místo, kam mohu přijít,“ řekl ředitel centra Karel Černoch. Veterán, který se vrací zpět, má podle něj někdy pocit určitého vydědění. A to může vést k dalším psychickým problémům a traumatům. „Je pak těžké se s tím srovnat i v rámci profesního či rodinného života,“ dodal Karel Černoch.

Slavnostní otevření komunitního centra pro válečné veterány
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Slavnostního otevření se dnes zúčastnili ministr obrany Martin Stropnický (ANO), brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) i válečný veterán brigádní generál Emil Boček. „Jsem rád, že toto centrum vzniklo. Začlenění zpátky do běžného života může být pro válečné veterány problém, někdy se ani nemají kam vrátit, protože ne všechny rodiny to ustojí,“ řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

V Česku žije ještě asi 700 veteránů z druhé světové války, dalších asi 13 000 je veteránů novodobých, z toho zhruba 1000 žen.