„Odpadlíci“ ze středočeské TOPky nadále podporují koalici, nebudou ale jednat jménem strany

Ve středočeské TOP 09 dál trvá rozkol, tři z pěti zvolených zastupitelů totiž trvají na koalici s ANO, STAN a ODS. Krajský lídr TOP 09 přitom ve čtvrtek ukončil vyjednávání s tím, že strana míří do opozice. Večer toto stanovisko potvrdil i krajský výbor TOP 09. Trojice nově zvolených zastupitelů bude zřejmě nezařazená.

„Budeme jednat jménem většiny zvolených zastupitelů, ne jménem TOP 09,“ uvedl jeden z „odpadlíků“ Daniel Marek. Vedle něj novou koalici podporuje také Milan Schweigstill a Michaela Vojtová.

Krajský výbor středočeské TOP 09 ve čtvrtek večer podpořil lídra Petra Tisa, který ukončil jednání o koalici v kraji. Toto rozhodnutí podpořil i předseda strany Miroslav Kalousek. Předsedkyně krajské buňky Helena Langšádlová uvedla, že budou Marka kontaktovat a že věří, že bude usnesení krajského výboru respektovat.

Trojice zastupitelů prý ale byla v noci v kontaktu a v pátek si potvrdili, že i nadále podporují koalici. „My jsme se v té trojce dohodli, že naše názory zůstávají konstantní v tom smyslu, že budeme hledat podporu pro tuhle koalici, protože nám připadá, že je špatně, aby TOP 09 v pravostředové vládě nebyla. Ale respektujeme usnesení krajského výboru v tom smyslu, že nemáme pravomoc jednat jménem TOP 09,“ dodal Schweigstill.

Připustil, že se s Markem a Vojtovou možná stanou nezařazenými zastupiteli. „Je to i pravděpodobné, konkrétní formu vám ale ještě říct nedokážu,“ dodal Schweigstill.

Odcházet ze strany určitě nehodlám. Pokud mě někdo vyloučí, tak mi to bude líto a určitě se k tomu nějakým způsobem postavím.
Daniel Marek
středočeský zastupitel

Tiso se k případnému vyloučení nechtěl vyjadřovat. „Názor si vytvořím, až se podrobně seznámím se situací. Nechci dělat předčasné závěry.“ Podle něj je celá věc otázkou morálky. „Ti lidé byli zvoleni za nějakou stranu, ta strana jim dala podporu, dala jim značku, spousta kandidátů na kandidátce přinesla spoustu hlasů, díky nimž se ocitli v zastupitelstvu. Tak je potřeba, aby si to probrali se svým svědomím,“ uzavřel Tiso. 

Případná koalice ANO, STAN, ODS a tří zastupitelů za TOP 09 by měla v 66členném zastupitelstvu pohodlnou většinu 44 křesel.