Středočeská TOP 09 se rozštěpila. Část odmítá Jermanovou, zbytek koalici podporuje

Události k vývoji ve Středočeském kraji (zdroj: ČT24)

Ve Středočeském kraji se navzdory prohlášení lídra TOP 09 Petra Tisa o odchodu do opozice dál jedná o čtyřkoalici ANO, STAN, ODS a TOP 09. Tamní TOP 09 se totiž rozštěpila a tři z pěti zastupitelů dohodnutý koaliční koncept podporují. Během jednání v Poslanecké sněmovně to oznámili lídři ANO, STAN a ODS a místopředseda středočeské TOP 09, náměstek mladoboleslavského primátora Daniel Marek. Z jednání krátce po jeho zahájení odešli Tiso a dvojka na kandidátce Jan Jakob. Za ně se postavil i předseda celostátní TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Stojím za názorem našeho lídra Petra Tisa. ODS zachránila křeslo hejtmana pro svou bývalou zastupitelku Jaroslavu Jermanovou, kterou označovala za neúspěšnou starostku ODS,“ reagoval Kalousek. „TOP 09 se ve středních Čechách snaží prosadit změnu dlouhodobě špatné správy kraje od ODS a ČSSD. Paní Jaroslava Jermanová tuto záruku změny neposkytuje, spíš máme pocit, že kruh se uzavřel,“ doplnil předseda TOP 09.

Jaroslava Pokorná Jermanová vedla krajskou kandidátku ANO a podle výsledku úterního jednání by měla být i v čele kraje. Před zapojením ODS do jednání o krajské koalici se ale spekulovalo o tom, že by se středočeským hejtmanem stal Vít Rakušan ze STAN.

Zástupci ANO, STAN a ODS společně s místopředsedou středočeské TOP 09 Danielem Markem oznámili, že jednání o čtyřkoalici v kraji pokračují. Pokorná Jermanová řekla, že většina zastupitelů za TOP 09 chce v projektu pokračovat. Podle ní se jednání posunula a začínají se řešit konkrétní otázky.

Tiso: Pokorná Jermanová nepředstavuje jako hejtmanka změnu

Tiso ovšem po odchodu z dopoledního jednání v Poslanecké sněmovně uvedl, že TOP 09 jednání o koalici opouští, a to kvůli rozšíření původního tříčlenného uspořádání o ODS a právě i nominaci Pokorné Jermanové na pozici hejtmanky kraje. Strana je podle něj připravena na roli konstruktivní opozice.

„Paní Jermanová byla za ODS v zastupitelstvu kraje v době pana hejtmana (Petra) Bendla (ODS), takže jako hejtmanka nepředstavuje v našich očích ten kýžený symbol změny v kraji,“ uvedl Tiso, který by dal přednost lídrovi STAN Vítu Rakušanovi. Podle Marka ale šlo jen o názor lídra.

„Včera (ve středu) nám byly předloženy trošku jiné podmínky, než byly dojednány v minulých dnech. V podstatě nám bylo nabídnuto jedno místo v radě,“ řekl Marek. Čtyřkoalice by podle něj umožnila prosadit program TOP 09. „Pro TOP 09 je účast v této středopravé koalici daleko lepší, než strávit další čtyři roky v opozici,“ dodal.

Jakob a Tiso ale tvrdí, že Marek jedná na vlastní pěst. „Myslím si, že pan Marek je přeběhlíkem, který nerespektuje rozhodnutí vyjednávacího týmu a většinový názor členů krajského výboru. Nevím, za koho hovoří, ale za TOP 09 určitě nehovoří,“ prohlásil Tiso.

Krajský výbor se postavil za Tisa

Předsedkyně středočeské TOP 09 Helena Langšádlová svolala na večer krajský výbor. Ten postup lídra Petra Tisa schválil. Středočeská organizace je podle Langšádlové jednotná.

Marek se večerního stranického jednání nezúčastnil. „Budeme ho kontaktovat a sdělíme mu naše usnesení a věříme, že bude respektovat názor krajské organizace,“ uvedla Langšádlová. Marek tvrdil, že má na své straně dva další krajské zastupitele TOP 09. Kromě Tisa a Jakoba jsou v klubu TOP 09 ještě Michaela Vojtová a Milan Schweigstill. „Pan kolega Schweigstill přišel na jednání, my jsme s ním dlouho diskutovali a bude zvažovat, jak se rozhodne,“ uvedla Langšádlová. Vojtová se jednání výboru stejně jako Marek nezúčastnila.

Petr Tiso, kandidát na hejtmana Středočeského kraje za TOP 09
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Ve středu se zástupci TOP 09 předběžně dohodli s hnutím ANO, STAN a ODS. ANO, STAN, TOP 09 a ODS by měly v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 46 křesel, bez TOP 09 jich bude o pět méně. Podpis koaliční smlouvy se dá čekat na jednání v neděli.

ANO má v zastupitelstvu 16 mandátů a STAN o jeden méně. ČSSD získala 11 křesel, ODS deset, komunisté osm a TOP 09 pět.