Z areálu bývalé Zbrojovky bude za deset let moderní brněnská čtvrť

Další brněnský brownfield by se měl dočkat revitalizace. Z dvacetihektarového téměř nevyužívaného areálu bývalé Zbrojovky vznikne nová čtvrť s byty, kancelářemi, obchody, výrobními plochami i prostorem pro odpočinek. Takové jsou plány realitní skupiny CPI Property Group, která areál vlastní. Stavební práce potrvají víc než deset let a náklady se vyšplhají na čtyři miliardy korun.

Plány realitní skupiny, která vlastní areál bývalé Zbrojovky v Brně, jsou velkolepé. Na dvaceti hektarech plochy by mělo vzniknout osm set bytů, jež budou situované k břehu řeky Svitavy. V nově vzniklé čtvrti téměř v centru města budou také kancelářské prostory, ale i průmyslové budovy a obchody. „Projekt Nové Zbrojovky bude v rámci naší skupiny zatím největším developerským počinem,“ řekl generální ředitel CPI Property Group Martin Němeček.

Výstavba je plánovaná do několika etap. V červnu už začaly sanační práce, následovat bude likvidace ekologické zátěže v areálu, odstranění staticky nevyhovujících staveb a zároveň rekonstrukce šesti budov. První etapa vyvrcholí v roce 2020 výstavbou dvou nových budov. Kromě toho se pro lepší dostupnost dotvoří dopravní infrastruktura. V budoucnu mají být místo jednoho současného vjezdu do areálu hned čtyři. „Na rok 2021 plánujeme zahájení výstavby rezidenční části s téměř osmi sty moderními byty,“ řekl ředitel projektu Josef Lhotský.

Skupina CPI Property Group má zkušenosti s podobnými projekty i v dalších zemích Evropy. Brněnský projekt vychází z praxe s revitalizací průmyslového parku v Berlíně, který se podařilo proměnit v moderní komplex.

  • Jsou to plochy o minimální rozloze větší než půl hektaru, které se nachází uvnitř urbanizovaného území a ztratily svoji původní funkci. Často se jedná například o bývalé průmyslové či armádní areály, jež jsou zcela opuštěné nebo využívané jen v minimálním rozsahu.

 Areál brněnské Zbrojovky je dalším brownfieldem, který by se měl dočkat oživení. V areálu továrny Vaňkovka vznikla před lety nákupní galerie a kulturní a společenské centrum. Letos v květnu začala developerská společnost CTP Invest s bouráním bývalé velké brněnské textilní továrny Vlněna. Na místě by měl vyrůst nový komplex především kancelářských prostor. Později i bytových domů. Revitalizace areálu by měla trvat deset až dvanáct let.