Brno se dočká nového koncertního sálu. Zastupitelé schválili memorandum o jeho stavbě

Zastupitelé Brna schválili memorandum o stavbě nového koncertního sálu. Odsouhlasili, že na jeho přípravě budou spolupracovat s krajem a ministerstvem kultury. Náklady přesahují čtvrt miliardy korun. Sál by měl vzniknout do roku 2020 a nabídne 1250 míst. Do konce roku musí komise odborníků vybrat projektanta, který navrhne vnitřek budovy.

O koncertním sálu v Brně se dlouho jen mluvilo, ale nikdy na něj nebyly peníze. Dřív se projekt nazýval Janáčkovým kulturním centrem, dnes je to Sál pro Brno a je o krok blíž k realizaci. Brno dá na jeho výstavbu přes půl miliardy korun. Kraj by měl podle memoranda přispět stomilionovou částkou a vláda se má podílet šesti sty miliony.

„Myslím, že je to zásadní krok, abychom měli jistotu, že jsme schopní projekt ufinancovat,“ řekl primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Podle primátora města Brna je možné, že se náklady sníží díky veřejné soutěži.

Do konce roku musí komise odborníků vybrat projektanta, který navrhne vnitřek budovy. Stavět by se mělo začít stavět v roce 2018 a hotovo by mělo být v roce 2020.

Takto by měl vypadat sál zvenku. O podobu interiéru se bude soutěžit
Zdroj: ČT24/Sál pro Brno

Úvodní etapou výstavby jsou vznikající garáže na rohu Besední a Veselé ulice, které budou v podzemí pod centrem. Dělníci, kteří pracují na stavbě garáží, vystřídali archeology. Ti odtud odvezli přes tisíc krabic historických artefaktů. Často nacházeli třeba tyto poháry ze 14. století.

„Počítáme s tím, že budou vystavené v tom novém koncertním sále a že našim návštěvníkům ty nejzajímavější věci tam ukážeme,“ říká mluvčí Sálu pro Brno Kateřina Konečná.

V novém kulturním centru bude sídlit Filharmonie Brno, která nemá odpovídající prostory na zkoušení a vystupování. Podobu memoranda bude ve čtvrtek schvalovat krajské zastupitelstvo a počátkem října vláda.