Brno přehodnocuje umístění stavby koncertního sálu

Brno - Brněnští zastupitelé přehodnocují, zda má zamýšlený koncertní sál stát u Besedního domu v centru, nebo v jiné lokalitě. Šéf klubu zastupitelů koaliční ODS Libor Šťástka tento týden řekl, že jeho strana nebere lokalitu ve Veselé ulici, tedy u Besedního domu, jako dogma. Pochybnosti o projektu vyjádřila i jednička opoziční TOP 09 Irena Matonohová. Brněnští filharmonici volají po stavbě sálu asi 100 let. Sál za 1,2 miliardy korun nemá jasné financování.

Podle Šťástky by možná vhodnou lokalitou bylo prostranství u Janáčkova divadla v Rooseveltově ulici. „Tím by byla divadelní ulice završena,“ řekl. Na opačné straně sousedí s Janáčkovým divadlem ještě Mahenovo divadlo.

Janáčkovo kulturní centrum

Sál by měl fungovat i jako kongresové centrum. Projekt počítá s hlavním sálem s kapacitou 1200 až 1600 míst a podzemním parkovištěm pro 372 vozů. Součástí centra má být i zkušebna symfonického orchestru Filharmonie Brno a nahrávací studio s moderními technologiemi pro komerční i nekomerční využití.

Matonohová míní, že je třeba diskutovat i o provozních nákladech „takového kolosu“. „Je důležité si uvědomit, že náklady budou vysoké a rozpočet města Brna není nafukovací. Navíc je zde naléhavá potřeba oprav Janáčkova divadla,“ uvedla. Divadlo by podle ní mělo dostat přednost, filharmonici prý mohou koncertovat tam.

Plánovaná stavba Janáčkova kulturního centra byla v Brně jedním z podstatných témat před loňskými komunálními volbami. Většina stran stavbu podporovala. „Zatímco nyní je ticho po pěšině,“ uvedla Matonohová.

Naposledy loni na podzim odeslali jihomoravský hejtman Michal Hašek a brněnský primátor Roman Onderka (oba ČSSD) dopis třem členům vlády se žádostí o spolufinancování. Brno i kraj chtějí od státu 600 milionů korun, jejich podíl by měl činit 200 respektive 100 milionů korun. Zbývajících 300 milionů korun chtějí od soukromého investora.

Filharmonie nyní koncertuje v Besedním domě, který však není pro tak velké těleso vyhovující. Někdy hrají brněnští filharmonici také v Janáčkově divadle.