Janáčkovy garáže nebo Janáčkovo centrum? Peníze na sál zatím chybí

Brno – V centru Brna začala stavba podzemních garáží mezi ulicemi Veselá a Besední. V budoucnu by nad nimi mělo vyrůst Janáčkovo kulturní centrum s koncertním sálem brněnské filharmonie. Stavba garáží přijde na 250 milionů korun, na koncertní sál za dalších 500 až 700 milionů však zatím peníze nejsou. Brněnské komunikace proto mají připravenou i variantu pro případ, že by ze stavby centra sešlo – nad garážemi vznikne náměstí se zelení.

Mluví se o něm už přes deset let a stále je jen na papíře. Janáčkovo kulturní centrum má být novým a moderním sídlem pro brněnskou filharmonii. O koncertním sálu se podle ředitelky Filharmonie Brno Marie Kučerové uvažuje už od roku 1956, kdy brněnská filharmonie vznikla. Dnes má soubor přes sto hudebníků a stále podle ní žije v provizoriu. Koncertuje hlavně v blízkém Besedním domě nebo v Janáčkově divadle.

Dnes v centru Brna začala stavba podzemních garáží pro 200 aut, která je zatím první etapou projektu. Pokud se na stavbu koncertního sálu nenajdou peníze, bude i etapou poslední. Na financování Janáčkova kulturního centra totiž stále chybí zhruba půl miliardy. Ředitelka orchestru ale věří, že projekt má podporu současné brněnské koalice. „Doufejme, že to nezůstane jen u garáží,“ uvedla Kučerová.

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) o neuskutečněných projektech města (zdroj: ČT24)

Náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno) dnes řekl, že na projektu koncertního sálu je ještě hodně práce. „Prostředky, které jsou na to alokovány, jsou z města 200 milionů a z kraje 100 milionů korun na základě několik let starého memoranda. Budeme jednat s ministrem kultury a se státem, jestli se k memorandu připojí, jinak se budeme bavit o účasti nějakého soukromého partnera,“ řekl ke své představě financování projektu Hollan.

Koalice chce podle něj do voleb dospět s projektem do fáze vydaného stavebního povolení a zajištění financování. Deset let starý projekt pak bude třeba upravit. Když se na stavbu peníze naopak nenajdou, vyroste nad garážemi náměstí a odpočinková zóna.

Stavba parkoviště parkování zatím zkomplikuje

Nové podzemní garáže vzniknou na místě současného venkovního parkování mezi ulicemi Veselá a Besední. S výstavbou budou souviset omezení. Na začátku se kapacita současného parkoviště kvůli demoličním pracím a hydrogeologickému průzkumu „smrskne“ na 75 míst. Od června pak možnost parkování zanikne úplně. „V době výstavby doporučujeme řidičům parkování vozidel na Kopečné ulici, v parkovacím domě Rozmarýn, nebo lze také auto nechat v podzemním parkingu u Janáčkova divadla,“ uvedl generální ředitel Brněnských komunikací Luděk Borový.