OKD projde reorganizací. Stát firmě půjčí 700 milionů Kč

Těžební firma OKD půjde do reorganizace. Čtvrteční rozhodnutí věřitelů o reorganizaci černouhelné společnosti OKD umožní s firmou neprodleně podepsat úvěrovou smlouvu na 700 milionů korun. Bez bližších podrobností to uvedl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Vláda půjčku schválila na konci července. Záměr kritizovala pravicová opozice, podle ní půjde o dar. „Jsem rád, že se podařilo přesvědčit pana ministra financí Andreje Babiše (ANO) o nutnosti zafinancování OKD, které dlouhodobě odmítal, a že se vládě podařilo schválit půjčku pro případ reorganizace OKD. Tento krok jistě pomohl při rozhodování věřitelů,“ sdělil Mládek.

Peníze, které stát firmě půjčí, podle něj umožní fungování OKD minimálně do doby schválení reorganizačního plánu. „Nyní bude na managementu OKD, aby do 120 dnů předložil věřitelskému výboru plán reorganizace, který tento výbor musí schválit,“ uvedl.

Ministr průmyslu připomněl, že finanční toky bude hlídat státní podnik Prisko, který spadá pod ministerstvo financí. Po odborné stránce bude dohled provádět státní podnik Diamo, dodal.

Reorganizace OKD

Mládek podotkl, že schválená reorganizace je z hlediska zaměstnanců, dodavatelských firem v regionu, nákladů státu i bezpečnosti důlního prostoru lepším řešením než konkurs.

K situaci v OKD se vyjádřil také prezident republiky Miloš Zeman. „Já jsem rád, že soud zamítl některé zjevně neoprávěněné pohledávky. Zejména pohledávku CitiBank. Jak víte, byla to nastrčená pohledávka. Za této situace reorganizace může zachránit alespoň část OKD, minimálně dvě šachty,“ řekl České televizi. 

Miloš Zeman: Reorganizace OKD je šance (zdroj: ČT24)

Soudní sál zaplnili věřitelé OKD

Více než sto věřitelů, kteří rozhodovali o budoucnosti OK, ve čtvrtek zcela zaplnilo jednací sál. Někteří věřitelé si dokonce kvůli nedostatku míst v síni museli jít sednout na balkon. Věřitelé zároveň rozhodli o rozšíření věřitelského výboru OKD ze tří na čtyři členy. Ke skupině Advanced World Transport, státu (ČSSZ) a Revírní bratrské pokladně přibyla společnost Zeppelin.

Proti reorganizaci byl jediný z věřitelů. Zdrželo se několik z nich. Vedení OKD dostalo za úkol sestavit reorganizační plán, který pak budou věřitelé a soud schvalovat. Věřitelé zároveň rozhodli také o tom, že insolvenčním správcem zůstane Lee Louda. Změnit správce nechtěl ani jeden přítomný věřitel.

OKD by díky reorganizaci mohlo ještě nějakou dobu vydělávat, zatímco konkurz by znamenal okamžitý konec. Další vývoj přitom do značné míry záleží na tom, zda alespoň mírně porostou ceny uhlí.

Podívejte se: Jak to vypadalo v soudní síni?

Při reorganizaci může být odhad výnosů věřitelů lepší. Půměrná míra uspokojení by podle materiálu zpracovaného OKD činila 2,5 procenta.

Reorganizaci prosazovala moravskoslezská krajská tripartita, vláda, horníci, vedení OKD a je pro ni i insolvenční správce Louda. Při ní by podnik dál fungoval podle schváleného reorganizačního plánu. Postupně by se utlumily ztrátové doly, v dalších šachtách by se mohlo těžit černé uhlí zřejmě až do roku 2023. Podle ministra financí Andreje Babiše umožní takový postup pozvolný a kontrolovaný útlum těžební činnosti. Babiš rozhodnutí vítá.

„Rozhodnutí věřitelů vítáme. Umožní totiž pozvolný a zejména kontrolovaný útlum těžební činnosti OKD. Uzavřít hlubinné doly je ve všech ohledech složitá věc a konkurz by přinesl obrovskou nejistotu (nejen v jednorázovém nárůstu nezaměstnanosti, ale i v případných ekologických škodách),“ napsal v SMS zprávě Babiš.

Jako první čeká uzavření zřejmě už na konci letošního roku ztrátový Důl Paskov, o jehož útlumu už se mluví několik let. Podle informací insolvenčního správce Leeho Loudy tento důl táhne dolů celé OKD. V dole pracuje okolo 1800 lidí, část z nich by ale zřejmě našla práci na jiných šachtách.

Pytlík: Odbory rozhodnutí přivítaly

Předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík řekl, že problém Paskova je tak dlouhý, že už výrazným způsobem rozklížil celou tamní osádku. „Jsou tam zvýšené odchody horníků a samozřejmě to má negativní vliv na zaměstnance, podle posledních zpráv absence na Dole Paskov se pohybuje někde na úrovni 45 procent,“ řekl odborář.

Rozhodnutí věřitelů odbory přivítaly. „Jsem velice rád, že schůze věřitelů schválila reorganizaci a že můžu dát první signál našim zaměstnancům, že budou mít práci, že celá ta situace v OKD se uklidní a postupně dojde k tomu, aby nadále těžili uhlí a došlo k řízenému postupnému útlumu,“ řekl Pytlík.

Schválení reorganizace otevírá OKD cestu k půjčce 700 milionů korun od státu, kterou už schválila vláda. Zatím ale není jasné, jestli tato podpora projde u Evropské komise. Půjčka má pomoci vyřešit problém s nedostatkem hotovosti, kterou má firma k dispozici. Babiš uvedl, že úvěr, který má umožnit sestavení reorganizačního plánu, bude čerpán podle aktuální potřeby OKD.

„Chtěl bych za všechny zaměstnance OKD poděkovat věřitelům, že v tomto regionu může být nějaká budoucnost pro firmu a můžeme fungovat, nicméně před námi je spousta práce,“ komentoval rozhodnutí generální ředitel a předseda představenstva OKD Dale Ekmark.

Ekmark v minulých dnech naznačil, že v příštím roce by firma mohla potřebovat půjčit další peníze. Ani podle insolvenčního správce se to nedá vyloučit. Podnikatel s uhlím a elektřinou Petr Paukner potvrdil, že spolu s dalším podnikatelem Petrem Otavou nabízí OKD takzvané komoditní financování až do výše dvou miliard korun.

OKD vyplatila mzdy. Částečně

Firma, která je od června v úpadku, již zaměstnancům vyplatila mzdy za červenec. Devět procent zaměstnanců s nejvyššími příjmy ale dostalo jen zálohu 20 000 korun, druhou část mzdy obdrží nejpozději 19. srpna. OKD se potýká s nedostatkem hotovosti a na výplatu celých mezd, na něž potřebuje měsíčně zhruba 400 milionů korun, neměla dost peněz. Na způsobu řešení této situace se vedení dohodlo s odboráři.

„Výplaty přišly na účet už ve středu, jak ty dvacetitisícové zálohy, tak i plné výplaty,“ řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský, podle nějž výplatu dostala ve středu zřejmě většina lidí. Někteří ji ale mohou dostat později, podle toho, u jakého peněžního ústavu mají svůj účet.

Rozdělení mzdy na dvě části se týká asi 800 lidí. Firma má zhruba 9500 vlastních zaměstnanců. Vedení si vyplatí mzdy až poté, co budou mít všichni zaměstnanci na účtech celé výplaty.

Největším věřitelem OKD je firma AWT

Věřitelem OKD s největšími uznanými pohledávkami je AWT, která přihlásila pohledávky dohromady za více než 460 milionů korun. Přes 550 věřitelů sice u soudu přihlásilo pohledávky za více než 20 miliard korun, insolvenční správce ale většinu neuznal a středeční přezkumné řízení u soudu potvrdilo, že uznané pohledávky dosahují jen bezmála tří miliard korun.

Věřitelem s největšími neuznanými pohledávkami je banka Citibank, která přihlásila pohledávky za více než 10 miliard korun. Jde o dluhopisy, které vydala v roce 2014 společnost New World Resources (NWR), jež je majitelem OKD, a společnost OKD za ně ručila.

Citibank držitele dluhopisu zastupuje. Mezi držiteli jsou i investiční fondy sdružené v neformálním uskupení Ad Hoc Group (AHG), které je majitelem většiny hlasovacích práv v NWR. Ty neuznání pohledávek rozporují. Celá věc možná skončí arbitráží.

Pilný, Laudát, Kubátová a Pečinka o OKD (zdroj: ČT24)

O co se hraje hospodářsky a politicky

Předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO) v pořadu Události, komentáře uvedl, že v současné situaci neexistuje dobré řešení a že půjčka pro OKD (700 milionů korun) má tvrdé podmínky. Připustil, že to nejsou poslední peníze, které to bude daňové poplatníky stát. 

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát řekl, že stát měl razantněji zasáhnout již před rokem, kdy byly obtíže OKD patrné. Zdůraznil, že by byl pro aktivní politiku zaměstnanosti a podporu nových pracovních míst mimo krachující společnost. 

Nyní jde o to, aby se všechny doly nemusely utlumit naráz, řekla redaktorka MF DNES Zuzana Kubátová. Podotkla, že jsou tam některé ziskové doly a z jejich činnosti by se mohla platit aspoň část nákladů útlumu. „Jde o to, aby se tento proces udělal s co nejmenšími náklady pro stát,“ dodala  s tím, že když to půjde dobře, hornictví se tam udrží ještě šest, sedm let.

„Je vidět, že všichni sází na kartu Moravskoslezského kraje, kde má sociální demokracie velmi slabou pozici a na pozadí reálného problému se odehrávají politické boje,“ uvedl komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka. Dodal, že hnutí ANO hraje roli opozičníka, i když je v koalici.