Kubátová: Půjčka OKD je nespravedlivá, ale stát si musí spočítat, co se vyplatí

Kubátová: Půjčka OKD je nespravedlivá (zdroj: ČT24)

Věřitelé firmy OKD se podle redaktorky MF Dnes Zuzany Kubátové přetlačují o to, kdo bude mít hlavní slovo při hlasování, jak nakládat s majetkem OKD. Kubátová předpokládá, že výtěžek z OKD bude mizivý. „Mezi věřitele se rozdělí opravdu málo. Proto si myslím, že to bude boj,“ řekla ve Studiu ČT24.

Velké emoce vzbudilo prohlášení insolvenčního správce Lee Loudy o tom, že některé pohledávky neuzná. Například pohledávky největšího věřitele Citibank, který přihlásil finanční nároky za více než deset miliard korun.

„Popření mi přijde kuriozní. Insolvenční správce uvedl, že vyhověl argumentům samotné firmy, která ten dluh neuznává, a tvrdí, že neexistuje. OKD ale vlastně s touto pohledávkou vydávala insolvenční návrh a byl to její hlavní argument… Když tu situaci komentoval v Hospodářských novinách šéf OKD, řekl, že si nepamatuje, jestli Citibank je nebo není věřitelem OKD. Působilo to legračně,“ podotkla Kubátová. OKD podle ní končí a bude muset zavřít svoje doly. „Náklady budou několik miliard korun a ty peníze ve firmě nejsou. Pokud se nestane zázrak na trhu s uhlím,“ dodala. 

I kvůli tomu má OKD slíbenou půjčku od státu. Půjčka by měla podle Kubátové umožnit, aby se co nejdříve zavřel důl Paskov – ten je nejztrátovější. „Firma nemá na to, aby zaplatila všem těm lidem. Proto se bude zavírání dolu Paskov hodně oddalovat. Ta půjčka by měla pomoci odšpuntovat tento problém,“ řekla Kubátová.

Podle ní je státní pomoc pro OKD nespravedlivá vůči lidem z ostatních odvětví, jejichž fabriky se zavíraly z podobných důvodů. „Stát těm firmám ani zaměstnancům nepomohl. Pomoc OKD bude nespravedlivá, ale na druhou stranu si musí stát určit, co se mu vyplatí víc. Určitě by se mu kolaps OKD prodražil a platil by vysoké náklady. Stát si musí spočítat, co pro něj bude levnější, drahé budou obě varianty,“ poznamenala Kubátová.

Je vedoucí ekonomické rubriky MF DNES. V minulosti působila v Českém rozhlase, Moravskoslezském deníku, psala také pro časopis Týden. Od roku 2006 do 2012 pracovala jako redaktorka Hospodářských novin, později on-line deníku Aktuálně.cz.