Zlodějka vzácných knih z fary přiznala, že je prodávala překupníkovi

Žena, která je obžalovaná z jedné z největších krádeží knih, se u Okresního soudu v Blansku znovu přiznala k tomu, že brala vzácné knihy z křtinské fary a prodávala je dalšímu obžalovanému. Ten je dál upravoval a prodával. Muž ale odmítá, že by věděl, že jsou knihy kradené. Navíc tvrdí, že některé koupil v knihkupectví.

Podle soudního spisu ukradla žena z fary zhruba dvě stovky knih, které měly hodnotu přes dva miliony korun. Některé byly staré i stovky let. Například kronika z roku 1570. Knihy odnášela postupně, když na faře uklízela. Pak je chtěla prodat přes internet. Ozval se jí Martin Charamza, který od ní měl knihy kupovat a prodávat dál.
Jitka Reichenauerová se už dřív přiznala, u soudu přiznání zopakovala a po prohlédnutí knih řekla, které překupníkovi prodala.

Překupník po ní prý chtěl sehnat i Kralickou bibli

Scházeli se ve Vyškově, kde mu knihy předávala. „Chtěl po mně například Kralickou bibli, tak jsem řekla, že se po ní podívám,“ řekla obžalovaná. Knihy mu přinesla několikrát. Překupník jí prý nakonec řekl, že má strach z policie a vyhrožoval jí, že jestli po něm policie půjde, všechno „hodí“ na ni.

Překupník se snažil soud znovu přesvědčit, že nevěděl, že jsou knihy kradené. Navíc tvrdí, že některé kousky koupil v knihkupectví. Nepředložil soudu ale žádné doklady o jejich nákupu. Žena se sice ke krádeži přiznala, tvrdí ale, že si myslela, že knihy nemají žádnou cenu a že je chtěla zachránit před likvidací. Přiznala také, že za utržené peníze chtěla koupit svému manželovi jako dárek funkční samopal. Nevěděla ale prý, že to bylo nelegální cestou.

Policie našla jen necelou polovinu knih

Knihy z křtinské fary policie postupně nalézala při domovních prohlídkách. Případem se zabývala několik měsíců a podařilo se jí najít jen necelou polovinu tisků. V současné době jsou v brněnské diecézní knihovně. Soudkyně Helena Frantelová odročila proces na 22. září, kdy chce rozhodnout o trestech.