Soud začal řešit jednu z největších krádeží knih v Česku

Asi dvě stovky teologických knih ze 16.století z fary ve Křtinách ukradla žena, která tam uklízela. Vzácné tisky prodala a koupila svému manželovi jako dárek funkční samopal. Kromě krádeže ji proto obžaloba viní i z nezákonného držení zbraně. Soud ji může poslat do vězení až na osm let. Před soudem v Blansku stojí i muž, jenž knihy odkoupil a dál prodával na internetu.

Kronika z roku 1570 v hodnotě čtyřicet tisíc korun a dalších víc než dvě stě knih asi za dva miliony korun odnášela mladá žena postupně, když na faře uklízela. Knihy pak chtěla přes internetový bazar prodat. Většinu z nich od ní koupil muž z Přerovska. Toho státní zástupce viní ze spolupodílnictví.

Myslela si, že jsou knihy bezcenné

Žena se ke krádeži přiznala. Tvrdí ale, že si myslela, že knihy nemají žádnou cenu a že je chtěla zachránit před likvidací. Muže, jenž od ní knihy koupil, se zastává. Tvrdí, že mu zatajila jejich původ. Řekla, že je zdědila. Žalobce ale tvrdí, že překupník musel o původu knih vědět, protože odstranil nápisy a signatury, které dokazovaly původ knih.

Žena se také přiznala k tomu, že koupila svému manželovi za utržené peníze z prodeje knih jako dárek funkční samopal. Nevěděla ale prý, že to bylo nelegální cestou.

Policie našla jen necelou polovinu ukradených knih

Knihy z křtinské fary policie postupně nalézala při domovních prohlídkách. Případem se zabývala několik měsíců a podařilo se jí najít jen necelou polovinu tisků. „Podařilo se nám zajistit celkem 113 knih. Většinu jsme ale nenalezli. Byly totiž prodány přes aukční webové stránky. Kupující nám tvrdili, že je prodali dál, a tak jsme je nedokázali dohledat,“ řekl kriminalista Leopold Šindelář. Knihy jsou v současné době v brněnské diecézní knihovně. Soud bude pokračovat v červnu.