Jihomoravská záchranka získá 10 milionů. Dotace má vyřešit spor mezi vedením a lékaři

Jihomoravští radní schválili mimořádnou dotaci pro tamní krajskou záchrannou službu. Doufají, že desetimilionová finanční injekce pomůže vyřešit dlouhotrvající neshody mezi ředitelem záchranky a některými zaměstnanci. Vadí jim přístup vedení, které podle nich například dostatečně neřeší problém se zbytečnými výjezdy. Někteří lékaři už kvůli neshodám s vedením podali výpověď, další odchod zvažují.

Situace v jihomoravské záchrance je špatná déle než rok. Spory se vyostřily natolik, že mediátorem mezi oběma stranami se stal jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Ten se s každou stranou sešel o samotě. I po schválení dotace bude ve schůzkách pokračovat.

Právě hejtman navrhl jako možné řešení situace zmíněnou mimořádnou dotaci. Peníze se rozdělí jak mezi současné lékaře, tak mezi ty, které záchranka nově přijme. Chybí jí totiž zhruba třetina lékařů a kraj doufá, že finanční odměna pomůže lékaře udržet i nalákat nové.

Podle zaměstnanců, kterým vadí zejména přístup vedení, ale taková pomoc k ničemu nebude. Nechtějí peníze, ale aby si s nimi někdo z vedení promluvil a vyslechl je. Nespokojených lékařů není v záchrance málo. Dokazují to podpisy na prohlášení proti současnému vedení. Jen za Brno a Hodonín je na něm podepsáno zhruba čtyřicet lékařů, což je většina. Někteří z nich už odešli, jiní jsou nyní ve výpovědní lhůtě.

Redaktorka Martina Tlachová komentuje situaci v jihomoravské záchrance (zdroj: ČT24)

Ředitel záchranky ale uvedl, že pokaždé, když chtěl situaci se svými zaměstnanci řešit, nepředložili mu konkrétní výtky a neví tak, co by měl vlastně měnit. Situaci tak nejspíše nedokáže ani jedna ze stran vyřešit, a právě proto se do sporu vložil kraj.

Spor v jihomoravské záchrance by se pacientů dotknout neměl. I když podle nespokojených zaměstnanců je nyní o něco méně výjezdových aut s lékařem a upozornili, že sanitky musí jezdit mnohem dál, než jezdívaly v předchozích letech. Podle ředitele ale taková situace problém není a naopak je to důsledek optimalizace výjezdových skupin.