Knihy rabína Šacha mají vlastní studovnu. Do Holešova dorazily z Izraele i USA

Díla rabína Šacha, jednoho z největších židovských učenců, mají vlastní studovnu. Ta se otevřela v holešovské synagoze, ve které jsou knihy sepsané Šachem v 17. století. Většina z nich pochází z aukcí v USA, ale některé i z Izraele. Nechybí mezi nimi ani slavný Šachův komentář k židovskému právnímu kodexu.

„Chceme, aby tento prostor sloužil k tomu, k čemu byl původně vytvořen, aby zde židé měli možnost strávit čas studiem primárně Šachových knih. Je to služba, kterou poutníkům nabízíme,“ okomentoval vznik nové studovny správce holešovských židovských památek Vratislav Brázdil.

Upozornil, že synagoga je především poutním místem, přestože byla od znovuotevření v roce 1964 vnímaná spíše jako muzeum. Nyní ji navštěvují židé i z Izraele nebo Spojených států amerických. Studovna je tak zařízená dobovým nábytkem a přibylo i zařízení v přízemí modlitebny. 

Šachovy knihy se vrátily po několika stoletích

Sbírka Šachových děl není v Holešově náhodou. Některé z nich tam totiž napsal. Nejstarší z nich, která pochází z roku 1715, vyšla několik desítek let po jeho smrti. Většina holešovské sbírky pochází ze světových akcí. „Pro prodávající není často nejdůležitější cena, ale to, kam kniha doputuje. Jsou rádi, že půjde na místo, které má k judaismu vztah,“ uvedl ředitel Městského kulturního střediska Holešov Pavel Chmelík.

Židovský holešovský hřbitov je zároveň místem posledního odpočinku Šacha, který tu až do roku 1663 působil jako rabín. Narodil se ale v litevském Vilnu v roce 1621. Podle Brázdila se řadí mezi dvacet nejvýznamnějších židovských učenců a jeho význam překračuje třeba i věhlas slavného pražského rabína Löwa. „Jeho práce věnující se především židovskému právu jsou zásadnější,“ vysvětlil Brázdil.

  • Židovský hřbitov v Holešově má zřejmě svůj původ již ve 2. polovině 15. století. Nejstarší dochovaný identifikovaný náhrobek je přitom z r. 1646. První písemné zmínky o hřbitově sice pocházejí z r. 1651, ale je možné předpokládat, že nynější židovský hřbitov se rozprostírá na původním pohřebišti. Náhrobky hřbitova v počtu asi 1500 jsou rozptýleny po celé ploše.
  • Židovská synagoga v Holešově patří mezi nejvýznamnější památky nejen v Holešově a okolí, ale i v celé České republice. Tato synagoga je dnes již jedinou synagogou tzv. polského typu,která se zachovala v původní podobě, proto bývá označována jako světový unikát. Židovská obec si v Holešově vybudovala dřevěnou synagogu už v 15. století, ale ta při požáru v roce 1560 shořela. Proto si hned potom vybudovala synagogu novou, která stojí dodnes.
  • Zdroj: holesov.info