Wintona v Praze připomíná roub staleté moruše, pod kterou sedával v Británii

V pražské botanické zahradě slavnostně vysadili moruši černou, kterou v roce 2014 zahradě daroval sir Nicholas Winton při své poslední návštěvě České republiky. Strom symbolicky zasadily děti ze základní školy v Kunžaku, která nese Wintonovo jméno.

„Mít v botanické zahradě Wintonovu moruši je pro nás velká čest. Věříme, že vyroste do takové majestátnosti, jako je ta Wintonova, pod kterou tak rád sedával,“ řekla Jana Tužová, pověřená řízením botanické zahrady.

Z roubů 200 let starého stromu, který se nachází na zahradě zachránce stovek židovských dětí ve Velké Británii, se podařilo vypěstovat tři moruše. Dvě jsou na Slovensku, jedna v pražské Troji. Zájem o roubování moruše mělo mnoho zahradníků. Nikomu se to ale dlouho nedařilo.

„Až Patriku Paššovi, Wintonovu blízkému příteli, který se podílel na dokumentárních filmech Síla lidskosti a Nickyho rodina. Pět let se snažil, až si přizval na pomoc odborníky. V roce 2010 odebrali 20 roubů. Ty letecky převezli na Slovensko, kde je sterilním nářadím ve skleníku zaštipovali a pěstovali. Přežily tři stromy,“ dodala Tužová.

Nicholas Winton na Hradě spolu s moruší, kterou daroval pražské botanické zahradě
Zdroj: Botanická zahrada hl.m. Prahy

Vedle moruše by hrdinské činy Nicolase Wintona měla v budoucnu připomínat také lavička s jeho jménem, kterou chce zahrada umístit vedle stromu. 

Sir Nicolas Winton zachránil za druhé světové války život 669 převážně židovských dětí. Při své poslední návštěvě Prahy převzal z rukou prezidenta Miloše Zemana nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva. Loni v červenci zemřel, bylo mu 106 let.