Chomutov kvůli nevýhodné smlouvě převzal Kamencové jezero. Nitky vedly k Alexandru Novákovi

Kamencovému jezeru v Chomutově hrozilo, že letos zůstane úplně zavřené. Dosavadní provozovatel CV Relax se na novou sezonu nepřipravoval. Město mu ale vypovědělo smlouvu, podle primátora Daniela Černého (PRO Chomutov) byla pro město nevýhodná, lokalita navíc chátrala. Úředníci už začali s kontrolou majetku, otevřít by se koupaliště mohlo v červenci. Případu nevýhodnému pronájmu jezera a roli jednoho z kmotrů ODS a bývalého starosty a senátora Alexandra Nováka se v únoru podrobně věnovali Reportéři ČT.

Kamencové jezero převzal pod správu Chomutov, provozovat ho zřejmě bude chomutovský zoopark. Město počítá s tím, že vydělávat na provozu nebude. „Hlavně budeme muset v následujících letech investovat. Pro letošek schválili zastupitelé deset milionů korun, rádi bychom podobné částky i příští roky,“ uvedl primátor Daniel Černý (PRO Chomutov).

Zbaví se tak ale podle primátora nevýhodné smlouvy z roku 2008 s firmou CV Relax, která měla areál spravovat po dobu padesáti let. „Chomutov nadále platil veškeré náklady a výnos šel soukromé firmě,“ uvedl primátor Černý.

„Smlouva měla mít benefit, že se město zbaví provozních nákladů, na kterých dlouhodobě tratilo, a investiční zátěže, která jezero čekala. V podstatě ani jeden z těchto cílů se nepodařilo splnit. Na provozu podle našich výpočtů město tratilo ještě více než v době, kdy areál provozovalo samo,“ uvedl  koordinátor projektu Centra nezávislé investigace Michal Voda, který se kauzou dlouho zabývá. Město platilo za údržbu areálu tři miliony korun ročně, nájem ale hradila firma dvanáctkrát nižší. Navíc měla zisk z provozování kempu a stánků.

Právní zástupce společnosti CV Relax Daniel Volák uvedl, že jeho klient investoval do vybavení areálu zhruba 41 milionů korun. S tím ale město nesouhlasí. „Všichni se shodneme, že lokalita chátrala, my ji chceme vrátit zašlý romantický lesk,“ uvedl primátor.

Hodnota vynaložených investic je podle znaleckého posudku, který si nechala zpracovat radnice, 22,5 milionu korun. Seznam laviček, kabinek a vnitřního vybavení v zázemí jezera teď úředníci tvoří. Potrvá to podle odhadu radních dva až tři týdny.

Vypovězení smlouvy by však mohlo skončit i soudním sporem o výši investic nebo případně o ušlý zisk za následujících 42 let. „Určitě se chceme dohodnout,“ uvedl náměstek primátora Marek Hrabáč (ANO 2011). Radní Jaroslav Komínek (KSČM) řekl, že by stálo za to zvážit, kdo nese politickou zodpovědnost. Primátorkou byla v době podpisu smlouvy Ivana Řápková za ODS, zatímco firma CV Relax byla jejího spolustraníka Zdeňka Fojtíka. Právní odpovědnost je ale podle odborníků už promlčena.

Koupaliště se otevře, ale s omezením

Brány Kamencového jezera se otevřou nejspíš až začátkem července. V letošní sezoně nebude kvůli havarijnímu stavu v provozu hlavní molo, turisty možná čeká i nějaké další omezení. Proto radnice zřejmě přes léto sníží vstupné.

Koupaliště u Kamencového jezera převzalo město Chomutov, zbavuje se nevýhodné smlouvy (zdroj: ČT24)

Vysoký obsah kamence ve vodě Kamencového jezera zabraňuje růstu řas a sinic, i v tropických dnech tak zůstává většinou čistá. Otevření 16hektarového jezera se domáhali minulý týden na zastupitelstvu občané. Většinou se shodli na tom, že jim je jedno, kdo za současný stav může, důležité pro ně je, aby se mohli do jezera chodit koupat.