Kdo vydělává na nevýhodném pronájmu Kamencového jezera? Nitky vedou k Novákovi

V osm let staré kauze pronájmu chomutovského Kamencového jezera firmě s nejasnou vlastnickou strukturou se objevily nové informace. Podmínky pronájmu byly pro město velmi nevýhodné. Některé z tehdy položených otázek se podle zjištění Reportérů ČT nyní ukazují v novém světle. Vyjasnila se například role podnikatele a bývalého starosty Chomutova Alexandra Nováka, kterého soud za jinou kauzu poslal v roce 2012 na čtyři roky do vězení. Více zjišťoval reportér David Havlík.

Reportéři ČT se kauzou Kamencového jezera zabývali už před osmi lety. Tehdy šlo o jednu z prvních reportáží, která upozorňovala na problém anonymních akcií ve spojení s veřejnými zakázkami. V roce 2008 město areál jezera pronajalo za 250 tisíc korun ročně na padesát let.

Stejně stojí v Chomutově větší sklad. Firma CV Relax s nejasnou vlastnickou strukturou ale dostala k dispozici pozemky a stavby o rozloze třiceti fotbalových hřišť. Pronájem tehdy radní obhajovali tím, že město zbaví ekonomické zátěže.

Po osmi letech se ale ukazuje, že efekt je přesně opačný. Podle primátora Chomutova Daniela Černého (PRO Chomutov) je sice současný výnos z nájmu po valorizaci kolem 280 tisíc korun, město je ale ve výsledku každý rok v mínusu ve výši dva miliony a sedm set tisíc. Má totiž povinnost jezero udržovat a opravovat.

Reportéři ČT: Poklad na Kamencovém jezeře (zdroj: ČT24)

Ztráta je navíc ve skutečnosti ještě vyšší. Vedle běžné údržby totiž Chomutov hradí i velké investice, jako jsou opravy mol, restaurací nebo převlékacích kabinek. „Pro město je neudržitelné, aby dávalo do Kamencového jezera desítky milionů korun proto, aby tady soukromý subjekt mohl lépe podnikat. Výnos nemůže být v rukou soukromníka a všechny náklady k tíži města,“ tvrdí Černý. 

Chomutov stojí jezero miliony ročně, vydělává ale někdo jiný

Město totiž neustále hradí údržbu zeleně, úklid chodníků nebo ostrahu, ale veškeré výnosy ze vstupného nebo z chatek a stánků jdou firmě CV Relax. Nevýhodný pronájem areálu Kamencového jezera právě této firmě prosadili v roce 2008 politici v čele s bývalou primátorkou za ODS Ivanou Řápkovou. Na nabídky k rozhovoru nikdo z nich nereagoval. 

CV Relax navenek od počátku zastupuje bývalý chomutovský zastupitel za ODS Zdeněk Fojtík. V době podepsání pronájmu ještě platily takzvané anonymní akcie, které umožňovaly skrývat skutečné vlastníky. Spekulovalo se proto, že za firmou ve skutečnosti stojí Řápková a jeden z tehdejších kmotrů ODS a bývalý starosta a senátor Alexandr Novák. 

Ivana Řápková
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/Lidové noviny

Anonymní akcie byly v roce 2014 zrušeny. V obchodním rejstříku je nyní jako jediný akcionář firmy CV Relax vedený Zdeněk Fojtík. Podle analytků z Centra nezávislé investigace, kteří se kauzou zabývají, má ale ve skutečnosti vliv na firmu někdo jiný. „Za celou dobu nájmu Kamencového jezera nevystupuje Fojtík jako skutečná aktivní osoba. Jeho role je spíše pasivní. Aktivní osobou je ve všech fázích vztahu Alexandr Novák,“ tvrdí analytik Michal Voda.

Novák označil v roce 2008 svou účast na projektu za absolutní nesmysl. Že by byl právě on skutečným majitelem CV Relax, odmítá i Fojtík. Podle primátora Černého to ale řada indicií naznačuje. „Je to člověk, který přímo či nepřímo vlastní půlku Chomutova, takže je to velice reálné,“ poznamenal.

Ve vězení Novák o vliv rozhodně nepřišel

Reportérům ČT se i přes opakované pokusy s Novákem spojit nepodařilo. Politik byl odsouzen za korupci a donedávna byl ve výkonu trestu. Do vězení šel za přijetí zhruba čtyřicetimilionového úplatku. Soud ho potrestal čtyřmi roky, odseděl si ale pouze polovinu. 

„Ukazuje se jeho byznysový vliv. Návrat pro něj nebyl tak krušný, jako zřejmě pro většinu odsouzených. Naskočil úplně plynule zpět do svého byznysu, je stále vlivný, má stále majetky,“ uvedla reportérka serveru HlídacíPes.org Eliška Hradílková Bártová. Centrum nezávislé investigace například popsalo, jak čtyři měsíce poté, co se vrátil z vězení, Novák nakoupil dvě budovy hotelů v centru Chomutova.

Město chce nevýhodný pronájem skončit

Areál jezera chátrá a město usiluje o předčasné ukončení nevýhodného pronájmu. Jednatelka městské organizace, která má jezero na starosti, kvůli tomu svolala na prosinec schůzku, kam pozvala primátora a Fojtíka.

„Sešli jsme se s primátorem a za pana Fojtíka přišel jako jeho zástupce Novák,“ řekla Reportérům ČT jednatelka Věra Fryčová. Přítomnost Nováka ji ale nepřekvapila: „Jsem Chomutovačka, tak vím, že v minulosti spolu spolupracovali.“ 

Fojtík vysvětlil Novákovu přítomnost tím, že měl ve stejnou dobu jednání, ze kterého nemohl odejít: „Poprosil jsem Nováka, aby tam šel za mě. Dal jsem mu plnou moc… Jsem s ním spojen, to ví všichni. Spolupracujeme spolu, jsme kamarádi, tak jsem poprosil jeho.“ Novák na schůzce vyčíslil i částku, za kterou by firma jezero přepustila městu. „Hodně se smál a řekl 80 milionů,“ konstatoval primátor.

Kamencové jezero (snímek z roku 2009)
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Novák do jezera investoval a další miliony půjčil

Proč tak vysokou částku? Jak vyplynulo z rozhovoru s Fojtíkem, Novák totiž do jezera investoval a na výstavbu půjčil peníze i Fojtíkovi: „Mám tam svoje vlastní peníze a pan Novák tam má také peníze. Mám od něj i půjčeno. To není nic tajného.“ Fojtík má podle svých slov od Nováka půjčeno na směnku 15 milionů korun. Zčásti už prý sumu splatil.

Skutečnost, že Novák půjčil Fojtíkovi peníze, ale podle analytika Centra nezávislé investigace Michala Vody vyjasňuje vztahy, které kolem jezera panují: „Fojtík už není pouze osobou, která stojí blízko Novákovi. Je to osoba, která je na Novákovi finančně závislá.“ Půjčka je přitom podle něj asi nejsilnějším instrumentem, jakým někoho ovládat. „V tomto případě bych se ji nebál označit za určitou skrytou formu majetkového podílu v podnikání,“ dodal.