Areál Kamencového jezera chátrá, Chomutov ho chce získat zpět

Chomutov - Chomutov chce zpátky Kamencové jezero. Rekreační areál, který radnice pronajala na 50 let soukromé firmě, je ve špatném stavu. Podle místních se o něj nájemce ani město nestarají. Jezero, které vzniklo zatopením lomu po těžbě kamence, je přitom světovým unikátem. Voda v jezeře obsahuje železo, síru a kamenec, což mimo jiné brání i růstu řas nebo výskytu sinic.

Areál kolem jezera v roce 2008 radnice pronajala společnosti CV Relax. O areál se měla starat společně s městem. To se ale podle místních nedělo, a proto si stěžovali. Okolnostem pronájmu se v minulosti věnoval i pořad Reportéři ČT, a to opakovaně. „My se k tomu nechceme vyjadřovat, máme s městem nějakou smlouvu a samozřejmě se to bude řešit,“ uvedla manažerka společnosti CV Relax Pavla Jandášová.

Jezero vzniklo zatopením dolů, ve kterých se v letech 1558-1785 těžil kamenec a síra. Složení vody vylučuje jakýkoliv organický život kromě prvoků.

Menších oprav se má jezero dočkat ještě během letošního léta. S novými moly ale rekreanti mohou počítat až v příští sezoně. „Drobné opravy se pohybují kolem dvou set tisíc, pokud bude potřeba opravit velké a malé molo, bavíme o desítkách milionů korun,“ uvedl mluvčí města Chomutov Jan Rödling. Do příštího léta chce město mít také nového správce areálu. Smlouvu se společnosti CV Relax, která v roli správce selhala, chce vypovědět.

Do Kamencového jezera nájemce neinvestuje, město jej chce zpět (zdroj: ČT24)