Vřídlo opět vytrysklo – venku a do poloviční výše

Události v regionech: Vřídlo znovu vytrysklo (zdroj: ČT24)

Karlovarské Vřídlo začalo vyvěrat před kolonádou. Jeho přesun z původní haly byl nutný kvůli havarijnímu stavu budovy. Zatím radnice funkčnost nového pramene testovala, plný provoz začne v květnu se zahájením lázeňské sezony.

Karlovy Vary byly bez Vřídla čtvrt roku. Nyní bylo opět k vidění – alespoň krátce a zkušebně. „Je to historický okamžik. Po 40 letech vytrysklo Vřídlo jinde než v původní stavbě,“ podotkl náměstek primátora Čestmír Bruštík. Jak ale dodal další náměstek Jiří Klsák, nebylo Vřídlo v hale vždy. Od roku 1939 až do 70. let, kdy vznikla Vřídelní kolonáda, pramen rovněž prýštil na volném prostranství.

Přesunuté Vřídlo je ovšem oproti zastřešené variantě skromnější. Voda z bezpečnostních důvodů stříká pouze do šestimetrové výšky, to je zhruba polovina dosavadního výkonu. Nově bude Vřídlo tryskat na místě vzdáleném zhruba sto metrů od původního. „Teče sem speciálním nerezovým bohatě izolovaným potrubím. Je to směs vody a kysličníku uhličitého,“ přiblížil ředitel Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád Milan Trnka.

Přípravy na přesun trvaly asi měsíc. Než se ale stane venkovní Vřídlo novou stálou atrakcí Karlových Varů, musí ještě dělníci dokončit úpravy okolí. Stihnout je musí do 5. května, kdy Karlovy Vary zahájí novou lázeňskou sezonu. Radnice za celou akci zaplatí přes deset milionů korun.

Rekonstrukce původní haly Vřídla by měla začít co nejdřív. Je nutné opravit podlahu, celou nosnou konstrukci, která se rozpadá, i skleněnou střechu. Práce potrvají nejméně rok. Potom se Vřídlo bude moci vrátit na původní místo.