Dryml opustil křeslo ředitele vrchlabské nemocnice

Bývalý senátor Vladimír Dryml skončil v pozici ředitele soukromé Česko-německé horské nemocnice ve Vrchlabí na Trutnovsku. Podle Drymla ho jednatel nemocnice Jaroslav Fiala propustil „z organizačních důvodů“.

Dryml patřil v minulé dekádě mezi výrazné tváře sociální demokracie. V roce 2006 působil jako náměstek tehdejšího ministra zdravotnictví Davida Ratha. Za královéhradecký volební obvod se stal v roce 2008 senátorem, později změnil dres a přidal se ke Straně práv občanů - zemanovců (SPOZ). Ta ho ovšem vyloučila, a když se před dvěma lety pokoušel obhájit senátorský mandát jako kandidát Domova, neuspěl.

Dryml se na podzim 2008 stal také prvním náměstkem hejtmana Královéhradeckého kraje, i zde ho ale čekaly politické šarvátky. Zastupitelé ho odvolali z funkcí a Dryml zůstal v zastupitelstvu jako nezařazený. Důvodem odvolání bylo údajné shánění informací na stranickou kolegyni Hanu Orgoníkovou, Dryml kauzu označil za provokaci.

Dryml: Úspěch se neodpouští

Nyní opouští i svou domovskou vrchlabskou nemocnici. „Úspěch se v České republice neodpouští,“ komentoval své propuštění. Jednatel nemocnice Jaroslav Fiala dodal, že z organizačních důvodů byla ve vrchlabské nemocnici zrušena funkce ředitele a nemocnici bude z pozice jednatele řídit on sám: „Více to zatím nebudeme komentovat, za týden zveřejníme prohlášení k organizačním změnám.“

Dryml v čele nemocnice stál od ledna 2008 (předtím již jednou po šestiletém působení z
vrchlabské nemocnice odešel) a opakovaně bojoval se zdravotními pojišťovnami. Tvrdil také, že soukromá zdravotnická zařízení jsou diskriminována, protože veřejná zařízení dostávají od kraje víc.

Evropská komise však Drymlově stížnosti nevyhověla s odůvodněním, že financování krajských nemocnic z veřejných zdrojů není podle evropských pravidel státní podporou.

Co bude dělat teď, neví. „Uvidíme, počkám si na nějakou nabídku,“ uvedl.