Déle placené parkování v centru Brna má pomoci rezidentům

O čtyři hodiny déle budou muset platit řidiči, kteří parkují v centru Brna. Místa s automaty budou totiž od příštího týdne zpoplatněná až do 22. hodiny. Změna by měla pomoci rezidentům, kteří večer často marně hledají místo. Pro ně nová pravidla neplatí a parkování budou mít v centru města už po šesté hodině večer zdarma.

„Není to nic, co bychom chtěli experimentálně vymýšlet. Je to zkušenost z okolních měst i okolních států, kde to funguje,“ uvedl náměstek primátora Richard Mrázek (ANO). Současně spouští město také novou webovou aplikaci právě pro držitele karet. „Umožním těm, co vlastní karty, se informovat o tom, v jaké části jsou volná nebo obsazená parkoviště,“ vysvětlil Mrázek.

Dodal, že webová aplikace je financovaná z evropských zdrojů, a město tak nic nestojí. Týká se zhruba sedmi set lidí, kteří bydlí v historickém centru města ohraničeném ulicemi Koliště, Husova, Nádražní, Benešova a Moravským a Malinovským náměstím.

Policisté budou muset protáhnout večerní směny

„Po organizační stránce to pro nás znamená určité personální změny. Budeme muset posunout začátek odpoledních směn v centru města,“ okomentoval blížící se změnu mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem. Nezmění se ale ceny. Za hodinu stání zaplatí řidič osobního auta třicet korun.

Prodloužená doba parkovného by měla napomoci lidem, kteří v centru města bydlí. Předpokládá se totiž, že ostatní nebudou chtít za stání večer platit. Rezidenti si stejně jako doposud mohou pořídit roční kartu za šest set korun, se kterou mohou na vybraných místech parkovat zdarma celý den. Na dalších pak už po šesté hodině večer.

Město zaplatí ročně za údržbu komunikací kolem 600 milionů korun, příjem z parkování má kolem 30 milionů.

  • 2013          31 milionů korun
  • 2014          35,25 milionu korun
  • 2015        39,5 milionu korun (dosud)
  • Zdroj: Brněnské komunikace

O prodlouženém parkovném mnoho řidičů neví

Přestože změna vejde v platnost už o víkendu, ví o ní málo Brňanů. Rezidenti sice dostali dopis z magistrátu, ale pro ostatní žádná informační kampaň připravená nebyla. „Věříme, že masmédia budou o tom ve svých zpravodajstvích o této věci informovat a navíc se to dozví z platebních automatů,“ uvedl náměstek.

Policisté jsou většinou na neplatící řidiče přísní. „V průběhu listopadu a prosince se dá pravděpodobně počítat s určitou tolerancí, bude ale záležet i na přístupu samotných řidičů, protože pokud by systematicky ve velké míře porušovali pravidla, tak budeme muset přístup zpřísnit,“ vysvětlil Ghanem.

  • 2012         4 345
  • 2013         3 985
  • 2014          11 999
  • 2015          7 747 (dosud)
  • Zdroj: Městská Policie Brno

Rezidenční parkování naplno

Prvním dubnem začne platit rezidenční parkování i mimo centrum Brna. Bude se to týkat těchto městských částí: Brna-střed, Královo Pole, Židenice, Starý a Nový Lískovec, Bohunice a Ořešín. Vedení města si od nového systému slibuje, že v ulicích bude méně aut. Parkovat tam totiž budou moci pouze lidé s trvalým bydlištěm v dané lokalitě, nebo ti, kteří tam mají sídlo firmy.