Osmimetrový Jošt se tyčí uprostřed Brna. Socha vznikala tři roky

Socha markraběte Jošta stojí od víkendu uprostřed brněnského Moravského náměstí. Podobizna moravského šlechtice váží zhruba čtyři tuny a je tak druhou největší jezdeckou sochou ve střední Evropě. Dílo za téměř sedm milionů korun se Brňanům slavnostně odhalí za dva dny.

„Nejhorší, jak se ukázalo, bylo to sesazování z bronzu. Protože veliké díly procházely určitými deformacemi při tepelném zpracování a sváření a museli jsme vyvinout neskutečné úsilí, abychom některé díly spasovali,“ vysvětlil sochař Jaroslav Róna.

Socha doputovala do Brna doslova na šest kusů. Z roblínského ateliéru u Prahy musely o víkendu absolvovat pětihodinovou cestu, než se na brněnské Moravské náměstí dostaly. „Hlava jezdce je zvlášť, protože tam bude ještě vnitřní konstrukce, a tak se potřebujeme dostat do krku a až pak jej uzavřeme takovou poklicí,“ pokračoval Róna.

No comment: Uprostřed Brna se tyčí osmimetrová socha (zdroj: ČT24)

Trup jezdce musí sedět na milimetr přesně

Osmimetrová socha vznikala tři roky. Přesto ji ještě čekají napínavé chvíle. „Dramatické bude asi usazení roviny, protože to náměstí je mírně svažité, a potom asi chytání úhlu trupu jezdce. Ten musí být úplně na milimetr přesně nasazený, aby socha měla napětí. Je udělaná tak, že tam každý centimetr hraje roli,“ dodal sochař.

Než získal Jošt konečnou podobu, zabralo to měsíce práce a taky tuny nejrůznějšího materiálu. Na výrobu totiž padlo na pět set kilogramů železa, okolo devíti tun hlíny a přibližně sedm tun bronzu. Vznik celé konstrukce vyšel na šest milionů a osm set tisíc.