Policie na hranicích se stěhuje do mobilních buněk

Kvůli častějším a zesíleným kontrolám v pohraničí si policie buduje nové zázemí na bývalých přechodech. Po vstupu do schengenského prostoru totiž přišla o budovy celnic. Teď je nahradí obytné buňky.

Například z jihočeského Dolního Dvořiště zmizelo zázemí pro policii už v roce 2008. Technici tehdy zbourali střechu i kontrolní buňky. Ale ani tam, kde zázemí na hranici zůstalo, ho policisté už nemůžou používat. Například v Nových Hradech je z bývalé celnice penzion a budky jsou zamčené a opuštěné.

Policisté na takových místech museli dosud celou službu trávit venku. Provizorní zázemí měli ve služebním dodávkovém autě, kde byl i počítač napojený na centrální dispečink. Teď se přestěhují do nově instalovaných mobilních buněk. Souvisí to i s blížící se zimou.

V buňce bude WC, poteče tam voda a bude možné si tam ohřát jídlo nebo udělat čaj

Prostor má přibližně 10 metrů čtverečních – v buňce je toaleta, umyvadlo, stoly a například i mikrovlnná trouba s rychlovarnou konvicí. Bude tam i počítač pro spojení s dispečinkem. Policisté se ale do buňek teprve stěhují.

Buňky zatím nejsou připojené k elektrickému rozvodu ani zdroji vody, nefunguje tam ještě ani topení. To by se ale mělo v nejbližších dnech změnit.

Policie platí za nájem z rozpočtu krajského ředitelství 5 tisíc korun měsíčně. Buňky jsou zatím na třech místech Jihočeského kraje: v Nových Hradech, Halámkách a ve Slavonicích.

Například v Dolním Dvořišti mají policisté pronajaté místnosti v nedalekých budovách a ve Studánkách postavili speciální stan. Z původní celnice je tam totiž nákupní centrum.

Policie žádá o 30 milionů korun

„Požádali jsme Bezpečnostní radu státu a vládu o mimořádný nákup technických prostředků v celkové výši přesahující 30 milionů korun,“ uvedl Jozef Bocán, mluvčí Policejního prezidia ČR.

Tyto peníze se ale netýkají jen zázemí pro policisty, jde i o technické vybavení jako třeba dalekohledy s nočním viděním nebo osvětlení.

Události: Policie buduje na bývalých přechodech nová zázemí (zdroj: ČT24)