Cizinec zemřel po nákaze Legionellou na Zlínsku. Provozovatel hotel nezavřel

Z obecného ohrožení obvinila policie třiatřicetiletého muže z Prahy, který provozuje hotel na Zlínsku. Vystavil totiž nejméně 36 lidí nebezpečí ohrožení života, když po nálezu bakterie Legionella v hotelovém vodovodním potrubí nezakázal používání pitné a teplé vody. Kvůli nákaze už zemřel jeden člověk, další muž byl hospitalizován.

Případ začal ohlášením onemocnění cizince bakterií Legionella Krajské hygienické stanici ve Zlíně. "Cizinec na toto onemocnění zemřel po návratu do své vlasti z krátkého pobytu ve wellness hotelu na Zlínsku. Pracovníci hygienické stanice odebrali v hotelu vzorky pitné a teplé vody a zjistili až 1500násobné překročení hygienického limitu bakterie Legionella," uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Na základě výsledků analýzy měl provozovatel Party hotelu Březůvky provést proti protiepidemiologické opatření. Hygienici mu striktně vymezili 11 bodů, které měl dodržovat. "Spočívalo to zejména v zákazu používání pitné a teplé vody v ubytovacím zařízení. Muž však hotel provozoval dál, a dokonce nabízel prostřednictvím internetu zvýhodněné pobyty," popsala situaci Kozumplíková.  

Provozovatel nedodržoval nařízení

Při druhé kontrole zjistili hygienici navíc fekální znečištění pitné vody a překročení dalších hygienických limitů. Opět uvědomili provozovatele hotelu a znovu vymezili opatření, která měl splnit.  Poté se nakazil v hotelu další host a musel být hospitalizován se závažným poškozením plic. Náklady na jeho léčbu přesáhly milion korun.

UDÁLOSTI: Legionellou se nakazily desítky lidí (zdroj: ČT24)

"K nákaze muže došlo v době, kdy byl provozovatel již dvakrát upozorněn na všechny nedostatky. Čtyřiapadesátiletého muže z Prostějova po třídenním pobytu ve wellness hotelu na Zlínsku hospitalizovali. Jeho léčba byla velmi komplikovaná s mnoha invazivními zákroky a stále není ukončena," okomentovala případ mluvčí. Pokud bude provozovatel hotelu odsouzen, hrozí mu za obecné ohrožení až osmileté vězení.

Hotel byl chvíli uzavřený, teď je ale znovu v provozu. Kdo nyní hotel provozuje odmítl personál hotelu sdělit. Mimořádná opatření hygieniků s pravidelnými kontrolami ale trvají dál.

Selhávají plíce i ledviny

K nákaze bakterií dochází běžným vdechnutí do plic člověka nebo právě požitím nakažené vody. Takzvaná legionářská nemoc způsobuje především infekci plic. Po zasažení organismu bakterií se mohou projevit podobné projevy jako při zápalu plic, horečce, která je doprovázena bolestí hlavy a suchým kašlem.

Lehká forma je podobná chřipce a odezní bez léčby během dvou až pěti dnů - často dříve, než je onemocnění rozpoznáno. Těžká forma nákazy Legionellou postihuje osoby se sníženou imunitou. Mohou nastat dvě závažné komplikace: selhání dýchacího systému a akutní selhání ledvin. V 10 procentech případů je legionářská nemoc smrtelná. V ostatních případech se mohou projevit její pozdní následky do pěti let od nákazy.