Ohledně Opencard se nechybovalo, zpovídat by se měl Bém, zaznělo u soudu

Začal soud v kauze Opencard, který řeší obžalobu několika lidí včetně dvou bývalých pražských primátorů – Bohuslava Svobody a Tomáše Hudečka. Podle Svobody se ale u soudu prokáže, že obvinění jsou nesmyslná. Ve spravedlnost a prokázání neviny věří i další politici či tehdejší úředníci. Před soudem by měl stanout bývalý primátor Pavel Bém a jeho parta, řekl při výpovědi někdejší náměstek pražského primátora Josef Nosek.

Obžaloba tvrdí, že deset tehdejších radních v dubnu 2012 neoprávněně zvýhodnilo firmu Haguess (projekt pak po ní převzala EMS), když ohledně Opencard souhlasili s uzavřením dvou nových smluv. Praze tak prý způsobili škodu nejméně 24,9 milionu korun. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže jim hrozí dva až osm let vězení.

Opírat žalobu o analýzu, kterou vypracoval jako semestrální práci posluchač prvního ročníku právnické fakulty, to je skutečně žaloba? Vyšetřující od policie odešli. Jeden kandidoval na starostu, druhý nastoupil na ministerstvo financí.
Bohuslav Svoboda
bývalý primátor

Tehdejší primátor a jeden z obviněných Bohuslav Svoboda (ODS) si myslí, že cílem je zlikvidovat někoho, kdo se pokusil vnést do systému v Praze nějaký řád a kdo si dovolil vztáhnout ruku na dopravní podnik. Přímo před soudem bude nejspíš vypovídat druhý den. Naopak Tomáš Hudeček vůbec nedorazí. Chce, aby se celé hlavní líčení konalo v jeho nepřítomnosti.

Obžaloba viní i dosavadní pražské zastupitele

Před soudem se zodpovídají i někteří další současní zastupitelé. Jedna z nich Eva Vorlíčková (dříve TOP 09) nechápe, jak mohla vzniknout škoda popisovaná v obžalobě, když se jim podařilo Opencard zlevnit. „Věřím ve spravedlnost a ve spravedlivý soudní proces, protože nejsme před rokem 89. Věřím i panu soudci,“ dodala.

Soud v kauze Opencard
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Mezi dalšími obviněnými jsou zastupitelé Lukáš Manhart, Václav Novotný a Pavel Richter (všichni TOP 09). K soudnímu procesu se staví s nepochopením. „Z mého pohledu je paradoxní, že kvůli Bémově kartě stojí před soudem lidi, kteří se ten problém snažili řešit,“ řekl Manhart. Podle Richtera je kauza absurdní. „Do dnešního dne není možné zadat správu dat Opencard komukoliv jinému než EMS. Kriminalizovat naše rozhodnutí, ač bylo jediné možné, je pro mě nepochopitelné,“ doplnil.

Přímo soudu Richter řekl, že obžaloba je chybná. Dodneška prý nemá pochybnosti o tom, že by radní postupovali špatně. Nepochybuje ani o tom, jak rozhodli. „Nebyl stín pochybnosti, že bychom někde porušovali zákon,“ zdůraznil Richter.

Svoboda: Soudce to řídil pevnou a rozumnou rukou (zdroj: ČT24)

Dále jsou obviněni bývalá radní pro školství Helena Chudomelová (TOP 09), bývalý náměstek primátora a letňanský starosta Ivan Kabický, další Svobodův exnáměstek Josef Nosek a někdejší radní pro životní prostředí Radek Lohynský (všichni ODS). Nosek soudu řekl, že by před soudem měl stanout bývalý primátor Pavel Bém a jeho parta. Podle Noska má pražský magistrát 2500 zaměstnanců, kteří zpracovávají nejrůznější materiály pro radní. Ti pak nemají šanci si informace ověřit. „Nikdo z nás neměl pochybnosti o tom, že po formální stránce neděláme nic nezákonného,“ uvedl.

Na úplný závěr si však Nosek ve své výpovědi mohl protiřečit s tím, co řekli radní před ním. Ti tvrdili, že se schvalovanému materiálu k Opencard věnovali dostatečně, ale Nosek řekl, že dokumenty dostali radní v pátek a jednání rady bylo už v úterý. Na prostudování tak měli jenom tři nebo čtyři dny.

Je neuvěřitelné, že něco od samého začátku tak vykonstruovaného se dostalo před soud.
Radek Lohynský
bývalý radní pro životní prostředí

Úředníci odmítají vinu

Vedle desítky radních čelí obvinění i magistrátní úředníci a další lidé – tehdejší ředitel magistrátního odboru informatiky Jan Teska, zaměstnanci magistrátu Štěpán Hladík a Veronika Pražáková a externí členové hodnoticí komise David Kučera a Aleš Němeček. Podle obžaloby materiál pro radu špatně připravili.

Všichni úředníci před soudem obžalobu i vinu odmítli. Němeček prohlásil, že se ke stanovení ceny veřejné zakázky přistupovalo s maximální péčí a metropoli nevznikla škoda. „Jsem naopak naprosto přesvědčen, že jsme odvrátili možné škody,“ řekl Němeček. Podle Tesky město stálo před velkým problémem. „Hrozilo to, co se několikrát stalo v poslední době – že bez té podpory systém začne kolabovat,“ uvedl Teska.

Někteří z pěti úředníků jako Pražáková nebo Hladík pak zmínili také to, že zkrátka jenom plnili úkoly, které jim zadal jejich šéf Jan Teska, který se jako jediný z úředníků v soudní místnosti poměrně rozpovídal. Také říkal, že tehdy jako šéf odboru jinou možnost neměl. Kromě hájení trochu i napadal. Řekl, že znalecký posudek daný obžalobou není příliš věrohodný a chybí v něm věcné argumenty.
Mariana Kopecká
redaktorka ČT

Elektronická karta Opencard pochází z éry někdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Původně měla mít řadu funkcí, nakonec ale slouží především jako průkazka na městskou hromadnou dopravu. Prahu stála 1,74 miliardy korun.