Hořela skládka u Budějovic, nebezpečí ze škodlivých látek už nehrozí

Nelegální skládka začala hořet u obce Hůry u Českých Budějovic v úterý večer. Hasičům se již podařilo požár uhasit, ale na místě stále zasahují. Lidé v okolí se už nemusí obávat škodlivých látek, které mohl požár uvolnit do ovzduší. S dalšími požáry bojovali požárnici třeba na Náchodsku, Sokolovsku nebo poblíž Pětihost u Prahy.

Podle hasičů obyvatelé z okolí skládky mohou otevírat okna a nemusí se obávat vycházet ven kvůli případným škodlivinám. Na nelegální skládce plameny zasáhly slisované balíky s oblečením, koberci a pneumatikami. Vznikal hustý kouř a popílek. „Na místě zůstávají dvě jednotky s technikou,“ řekla mluvčí jihočeských hasičů Jana Neškodná. Skládka začala hořet v úterý kolem 20:00 hod. Plameny v noci dosahovaly až sedmimetrové výšky. Hasiči se snaží dostat ke všem ohniskům a zlikvidovat je, na místě by mohli zasahovat i několik dnů.

Kvůli podrobnějšímu měření škodlivin v ovzduší na místo přijeli i středočeští hasiči s chemickou laboratoří.

Hasiči podle své mluvčí událost řeší ve spolupráci s ministerstvem obrany, které je jedním z vlastníků pozemků. Není jasné, kdo nelegální skládku založil. Leží totiž na pozemcích více majitelů. Stejně tak zatím hasiči neznají přesnou příčinu vzniku požáru. "Budeme samozřejmě i vycházet z toho, co se dozvíme od svědků," uvedla Neškodná.

Po pondělí bylo skoro dvě stě požárů i v úterý

V úterý hasiči vyjížděli opět k výrazně nadprůměrnému počtu požárům. Bylo jich 193, což je zhruba čtyřnásobek obvyklého počtu a jen o šest méně než v pondělí.

V těchto tropických týdnech převažují požáry v přírodě. Jejich častou příčinou jsou závady na technice, kterou zemědělci používají k práci na polích. Dalším významným faktorem veoducím k požárům je lidská nedbalost. V lesích často způsobí požár například nedopalek cigarety.

obrázek
Zdroj: ČT24

Chyby mohou udělat i ti, co sklízí pole. Za poslední dva dny hasiči v Karlovarském kraji proto zkontrolovali zhruba 30 farmářů a zemědělců. Zjistili, že nařízení vydaná krajem nedodržel ani jeden z nich. Každý kombajn i traktor musí být vybavený dvěma hasicími přístroji. Kromě toho od výrobce i dalším devítilitrovým. Nesmí chybět lopata a poblíž cisterna se dvěma tisíci litry vody.

Popálený traktorista na Sokolovsku

V Královéhradeckém kraji hasiči dohašovali úterní požár lesní hrabanky v oblasti Křížového vrchu u Adršpachu na Náchodsku. Kvůli obtížně přístupnému terénu se skalními útvary a vysokým převýšením na místě pomáhal vrtulník.

Požár lesní hrabanky v oblasti Křížového vrchu u Adršpachu na Náchodsku
Zdroj: HZS Královéhradeckého kraje/ČTK

Poblíž Pětihost u Prahy odpoledne hořelo posekané pole. Plameny zachvátily plochu zhruba 500 krát 150 metrů a na místě zasahovalo deset požárních jednotek.

V Karlovarském kraji v úterý zasahovali hasiči u požáru 60 hektarů pole s obilím nedaleko Habartova na Sokolovsku. Během převozu slámy na přívěsu za traktorem začaly balíky hořet, požár se rychle šířil všemi směry a ohrožoval i větrné elektrárny. Plameny navíc zranily traktoristu, který požár ohlašoval.

Postupně na místo přijelo devět cisteren, plameny dostali hasiči pod kontrolu za hodinu a půl od nahlášení. Traktoristu s popáleninami na zádech a na ruce převezl vrtulník do nemocnice.

Podél železniční tratě u Ostrova v Karlovarském kraji hasiči likvidovali s šesti cisternami požár trávy a stromů. Oheň zastavili během dvou hodin. Ve středu dopoledne se pak na místo ještě vrátili a znovu prolili stále doutnající místa. Hasiči v kraji dále zasahovali například u Horního Slavkova, Mnichova, Chyše, Vojkovic nebo i přímo na golfovém hřišti v Olšových Vratech.

Další požáry zaměstnávají hasiče, kontroly u zemědělců dopadly špatně (zdroj: ČT24)

Během dne přijdou lokální bouřky

Pro celou republiku platí do odvolání výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před vysokým nebezpečím vzniku požárů. Zároveň upozorňuje, že by se do středečních nočních hodin mohly lokálně vyskytnout silné bouřky, ojediněle i s kroupami. Nejpravděpodobnější to je v horských oblastech východních Čech a severní Moravy. Pro vyprahlou zemi však žádný zásadní posun k lepšímu znamenat nebudou.

Horko a sucho podle předpovědí ještě vydrží nejméně několik dnů. Ve většině krajů platí zákaz rozdělávání ohňů. Nejteplejším dnem by měl být pátek, kdy se očekávají teploty mezi 34 až 38 stupni, ojediněle i vyšší.