Olomoucká nemocnice zavede největší potrubní síť v ČR

Olomouc - Nejrozsáhlejší systém potrubní pošty plánuje Fakultní nemocnice v Olomouci (FNOL). Sedmatřicetikilometrové potrubí má propojit všechny její kliniky. Nemocnice si od komunikační sítě slibuje, že výrazně zjednoduší a zrychlí dopravu léků, vzorků krve a dalšího biologického materiálu z klinik do laboratoří. Stavba má přijít na zhruba osmdesát pět milionů korun.

„Rozsahem a kvalitou to bude největší síť potrubní pošty v ČR,“ uvedl dnes mluvčí FNOL Egon Havrlant. Projekt počítá s tím, že se na pneumatický dopravní systém napojí v celém areálu nemocnice asi dvě desítky budov včetně domu Teoretických ústavů, kde už potrubní pošta funguje. Součástí je i centrála, která má poštu pohánět.

Kromě přepravy léků a biologického materiálu potrubí umožní i to, aby byly ve speciálních kapslích transportovány i dokumenty. Nyní všechny tyto zásilky roznáší pomocní zdravotničtí pracovníci i kvalifikovaný zdravotnický personál. Zaměstnanci denně po celém areálu FNOL nachodí několik desítek kilometrů. „Areál nemocnice je značně rozlehlý, takže se tyto procesy díky potrubní poště výrazně zrychlí a zpřesní. Vyloučí se chyba lidského faktoru,“ podotkl Havrlant.

Tendr na dodavatele potrubní pošty chce FNOL vyhlásit v dubnu a zakázka má být dokončena příští rok v červnu.

Potrubní pošta v jiných nemocnicích

Nový systém potrubní pošty loni vybudovala ve svém lochotínském areálu plzeňská fakultní nemocnice. Potrubím spojujícím všechny objekty zdravotníci posílají do nemocničních laboratoří vzorky krve, moči, mozkomíšního moku a další biologický materiál. Pošta dokáže zkrátit doručení vzorku ze vzdálenějších míst nemocnice z půl hodiny na několik minut. Potrubní komunikace využívá i řada dalších nemocnic. V Plzni její vybudování přišlo na 15,6 milionu korun.

Fakultní nemocnice v Olomouci vybuduje potrubní poštu