Strážník v Přerově zastřelil mladíka. Případ se šetří jako usmrcení z nedbalosti

Přerov - Případ z Přerova, při které strážník na začátku ledna služební zbraní zastřelil během zákroku mladíka, vyšetřuje policie pro podezření z usmrcení z nedbalosti. Žádné obvinění dosud nepadlo, protože kriminalisté stále čekají na znalecké posudky, jež by jim měly okolnosti případu objasnit. Jasno by mělo být v horizontu týdnů.

Tragédie se odehrála nedaleko centra Přerova před barem Lumír v noci na 10. ledna. Strážníci byli na místo přivoláni kvůli rušení nočního klidu. Hlídka byla podle policistů ohrožována volně pobíhajícím psem, a proto jeden ze strážníků použil služební zbraň. Kulka zasáhla třiadvacetiletého mladíka do hlavy, zemřel na místě. Při incidentu byl zraněn i zasahující strážník, který zbraň použil. Až do konce února zůstává na nemocenské.

Podle náměstka ředitele krajské policie Karla Kadlece není případ jednoduchý. „Věc jsme převzali, stalo se to na ulici, v noci. Je tam spousta práce, kterou musíme odvést, prověřujeme výpovědi. Zatím nebyl nikdo obviněn,“ uvedl Kadlec. Vedoucí odboru obecné kriminality Martin Nasswettr dodal, že se nyní čeká na znalecké posudky z balistiky, genetiky či vyhodnocení pachových stop. „Jak tyto posudky seskládáme, rozhodneme o postupu. Je to otázka týdnů.“

Událost zvedla v Přerově vlnu emocí, před barem Lumír zůstávají květiny, svíčky i smuteční věnce, ale i vzkazy vůči městské policii. Minulý týden se před sídlem strážníků na náměstí TGM sešly desítky lidí, kteří poté prošly průvodem před místo, kde se tragédie odehrála. Kvůli incidentu s opilými účastníky průvodu musela zasahovat také policie.