Pardubický Technopark půjde k soudu

Pardubice – Pardubický Technopark, který měl vychovávat nadějné podnikatele, se dostal do vážných problémů. Společnost Geosan, která drží jeho pohledávky ve výši 150 milionů korun, se obrátila na soud a dluh chce uhradit. Podle pardubické radnice to fakticky znamená zánik podnikatelského centra.

Pardubický Technopark měl sloužit začínajícím nadějným podnikatelům. O podnikatelské centrum však není zájem, firmě Geosan Group navíc dluží bezmála 150 milionů korun. Snahy o záchranu Technoparku selhaly. Firma se proto tento týden obrátil na soud a požaduje uhrazení dluhu, jak potvrdila právní zástupkyně společnosti Geosan Group Zdeňka Nocarová. Podnikatelské centrum tím posílá do likvidace.

Podle pardubické radnice znamená krok Geosanu jediné – projekt Technoparku definitivně zkolaboval. Hejtman Radko Martínek (ČSSD) říká, že celý půlmiliardový projekt podnikatelského centra byl špatně připravený: „Celá akce byla značně předražená, podnikatelé nyní za to budou muset nést zodpovědnost.“

Reportáž Pavla Štrunce a Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Vyjádření předsedy dozorčí rady společnosti Technopark Jiřího Kováře se České televizi získat nepodařilo. Ovšem je jasné, že podnikatelské centrum, které funguje teprve dva roky, je na pokraji své existence. Pokud Technopark navíc nepřežije prvních pět let provozu, bude chtít Evropská unie zpátky i dotaci na jeho výstavbu, tedy 300 milionů korun.