František Pařil dnes nalezl klid na heřmanovském hřbitově

Heřmanov - Na Vysočině se po šedesáti letech uskutečnilo důstojné pochování kněze Františka Pařila. Urna s jeho ostatky byla totiž doteď ukryta na hřbitově v Heřmanově. Kněz patří mezi jedenáct obětí Babického procesu z roku 1951. V Jihlavě tehdy přišel o život při zinscenovaném útoku ozbrojeného komanda na funkcionáře KSČ ve škole v Babicích na Třebíčsku.

„V rozsudku stojí: 'Spolčil se s jinými pachateli k pokusu o spolčení a rozvrácení lidově demokratického státního zřízení',“ cituje Karel Linhart z Konfederace politických vězňů. Krátce po popravě kněze tehdejší ředitel krematoria sebral urnu a tajně ji předal jeho tatínkovi. Ten ji nějaký čas ukrýval doma, později urnu společně s knězem Vágnerem uložili na nevýrazné místo. Až po šedesáti letech se příbuzný pátera Pařila Jaroslav Hošek rozhodl, že jeho urnu najde.

Jaroslav Hošek:

„Elektronickým přístrojem jsme ohledali tento hrob a zjistili, že uprostřed hrobu je anomálie, která naznačovala ukrytý větší předmět.“

Společně s místním farářem Tomášem Holznerem pan Hošek vyzdvihl urnu ze země a uložil na čestné místo ke kříži na heřmanovském hřbitově. Podle faráře se tak stalo až nyní kvůli obavám místních lidí. „Aby ty ostatky někdo nezneuctil, aby je nikdo neukradl, aby nebyly nějaké problémy. Vždyť oni ještě mnozí žijí, kteří to pamatují a kteří v tom mají prsty,“ vysvětluje farář.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)