Krize v Jičíně vyvrcholila, starosta Puš odvolán

Jičín - Jičínská radnice je bez vedení. Tamní zastupitelé odvolali starostu Martina Puše (ODS). Bezprostředně poté rezignoval i jeho stranický kolega a místostarosta Miloslav Kůta. Konec starosty a jeho zástupce ve funkci byl vyvrcholením politické krize, která začala po lednovém rozpadu koalice ODS, ČSSD a TOP 09. Občanští demokraté tak končí v čele radnice po 18 letech.

Opozice starostovi vyčítala průběh veřejných zakázek. „Zakázky, které v Jičíně proběhly, nebyly zcela otevřené, konkurence nebyla tak velká, jak mohla být,“ tvrdí nově zvolený místostarosta Petr Hamáček. Koupaliště postavila firma Geosan o 46 miliónů dráže než nabízel v soutěži druhý BAK. Nakonec byla právě tato firma subdodavatelem Geosanu.

Další chybou vedení města podle opozice bylo, že radnice připravila předraženou rekultivaci skládky Zebín – prý dvakrát víc, než ukázala soutěž na dodavatele. Podle zastupitele Frýby (TOP 09) mohl Jičín s lepšími veřejnými zakázkami ušetřit až desítky milionů korun.

Puš, který byl starostou Jičína od roku 2002, vždy jakékoliv pochybení u těchto zakázek odmítal. „Uznávám, že když jsme udělali sto padesát projektů, možná dva tři mohly dopadnout lépe a mohli jsme je udělat jinak, po bitvě je generálem každý,“ prohlásil starosta na dnešním zasedání. Podle něj důvodem jeho odvolání je podnikatelský projekt bioplynové stanice, proti které se postavil. „Podnikatelé zaútočili všemi prostředky a já od té doby cítím obrovský tlak na svoji osobu,“ uvedl. Opozice tento názor odmítla.

Prozatím město povede nový místostarosta Hamáček

Po odstoupení dvou nejvyšších mužů jičínské radnice zastupitelé zvolili prvním místostarostou čtyřiatřicetiletého Petra Hamáčka (Sdružení pro Jičín). Do funkce starosty nebyl nikdo navržen. Podle Hamáčka o tom strany budou jednat o prázdninách. „Zatím ohledně starosty nebyl nalezen kompromis. Starosta by mohl být zvolen v září,“ řekl Hamáček. Jeho funkce je placená, takže opustí místo učitele na základní škole. O místo starosty Hamáček usilovat nehodlá. V září by podle něj mohl být zvolen i druhý místostarosta.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Zastupitelé dnes rovněž vybrali nové čtyři radní, a to Milana Smolíka (Volba pro město), Tomáše Frýbu (TOP 09), Luďka Havla (Sdružení pro Jičín) a Jana Čeliše (Strana Práv Občanů ZEMANOVCI). Rada města tak má pět členů a může vykonávat své pravomoci. Do dneška byla rada jen s dvěma členy nefunkční a její kompetence vykonávalo zastupitelstvo.

Jičínská koalice v novém složení

Novou koalici s 11 hlasy v jednadvacetičlenném zastupitelstvu tvoří Volba pro město, TOP 09, Věci veřejné, Sdružení pro Jičín a dva odpadlíci z ČSSD, kteří jsou dnes ve Straně Práv Občanů ZEMANOVCI. Zbytek zastupitelů tvoří ve volbách vítězná ODS s šesti mandáty, po dvou mají ČSSD a KSČM.

Puš byl odvolán nejtěsnější většinou 11 hlasů. Stejní zastupitelé zvolili Hamáčka a členy rady. V sále přitom byli sami, protože zástupci ODS, ČSSD a KSČM při volbě místostarosty a radních svá místa opustili. 

Nové vedení Jičína je katastrofa, tvrdí bývalý starosta

Puš, který zůstává zastupitelem, označil nové vedení města za katastrofu a příklad chaotičnosti a destrukce. „Dávat s jedenácti různorodými lidmi dohromady těsnou většinu nepřinese nic dobrého. Dali se účelově dohromady, aby udělali defenestraci. Na řadu zásadních věcí přitom mají různé názory,“ potvrdil Puš, již v roli opozičního zastupitele. V nadcházejících krajských volbách Puš kandiduje za ODS na druhém místě. Krajské kandidatury se po dnešním odvolání vzdát nehodlá.

Starosta Jičína Martin Puš (ODS)
Zdroj: ČT24

Puš a Kůta byli k dnešku posledními lidmi v čele radnice. Ostatních pět členů městské rady z TOP 09 a ČSSD na své funkce v minulých týdnech postupně rezignovalo. Opoziční strany sdružené do uskupení Změna pro Jičín se Puše neúspěšně pokoušely odvolat už na minulých jednáních zastupitelstva.