Kryt z války pod pražskou zoo možná brzy spatří i veřejnost

Praha - Pražská zoo zvažuje, že zpřístupní veřejnosti část bývalé štoly. Ta za 2. světové války sloužila jako kryt a zůstává obestřená řadou legend. Štola se nachází ve spodní části zoo. Momentálně v ní probíhá průzkum, zájemci by se do její části mohli podívat už za pár let.

Včera štolu odborníci procházeli s detektorem kovů. Našli celkem devět mincí, z toho bylo několik německých, další z doby protektorátu, 70. nebo 80. let, uvedl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Další pátrání dočasně překazily přívalové deště. Spodní, špatně přístupná část štoly, je kvůli nim pod vodou. „Zvažujeme, že bychom zpřístupnili alespoň tu přední část, která je relativně bezpečná a snadno dostupná, a že bychom tam vybudovali řekněme repliku krytu z 2. světové války,“ dodal Bobek.

Podle Bobka štola pochází zřejmě z kraje 2. poloviny 19. století. „Pravděpodobně byla ražena za účelem průzkumu, buď na výskyt železné rudy, nebo spíš kyzových břidlic,“ uvedl. Nejedná se tedy, jak praví legenda, o starou vinařskou chodbu vedoucí až pod nedalekou vinici sv. Kláry a také tam není metan, jak se v zoo tradovalo. Všechno vyšlo najevo teprve nedávno, když se do štoly vydali první novodobí průzkumníci.

Tajemná štola v pražské zoo (zdroj: ČT24)