Jak se nakupovalo před 40 i 80 lety dává vzpomenout Muzeum Svratka

Svratka (Žďársko) – Pouť historií obecních prodejen potravin připravilo muzeum ve Svratce na Žďársku. Návštěvníci nahlédnou do prvorepublikového obchodu, v další místnosti skočí do budoucnosti a ocitnou se v Jednotě z doby komunistického režimu. Nechybí dobové zboží, ale především funkční exponáty jako historické kasy či mlýnek na zrnkovou kávu.

Skládaný toaletní papír, mléko v pytlíku, charakteristický mlýnek na kávu i dobové peníze má historický obchod ve svrateckém muzeu, který připomíná dobu před 40 lety. Návštěvníky přivítají také dobově ustrojené prodavačky, které samy s prodáváním v komunistických Jednotách měly zkušenosti. „Když jste chtěla oříšky, už jste nedostala kokos nebo banány. Bylo to hrozné,“ vzpomněla prodavačka a spoluautorka výstavy Jana Vojtová. Podle další spoluautorky a podavačky Vlasty Rysové ale měl menší sortiment také své výhody – alespoň drobné. „Tenkrát se zboží hodně prodávalo. Teď je toho zase dost a lidé si hodně vybírají,“ nastínila.

Sestavit expozici připomínající starý obchod nebylo pro svratecké muzeum jednoduché, spotřební zboží staré desítky let si lidé většinou nenechávají. „Jsou náhody, že lidé něco přinesou. Něco málo se dá sehnat přes internet,“ přiblížil kurátor výstavy Martin Mudroch.

Muzeum ovšem neváhalo a vrhlo se ještě hlouběji do minulosti. Součástí stálé expozice je i obchod z doby první republiky, kde se také najdou vzácné historické rekvizity. „Největší unikát je stroj na výrobu zmrzliny,“ prozradil muzejní průvodce Josef Hájek.

Výstava obchodu Jednota potrvá do konce října. Potom už přijde čas na tradiční vánoční výstavu, která bude tentokrát čokoládová. Návštěvníci si mohou přijít poslechnout vše o historii čokolády a můžou si i zamlsat.

Blanka Poulová o muzejních obchodech (zdroj: ČT24)