Přes Český ráj rychlostní silnice nepovede, aut tudy jezdí málo

Hradec Králové – Rychlostní silnice z Hradce Králové do Liberce nepovede. Ministerstvo dopravy po letech diskusí ustoupilo od stavby úseku přes Český ráj, kde podle úřadu nebude kapacitní rychlostní komunikace potřeba. Podle nových teoretických propočtů dopravy i v budoucnu postačí klasická dvouproudá silnice se stoupacími pruhy. O stavbu plnohodnotné čtyřpruhové silnice dosud usiloval Liberecký kraj, podle hejtmana Martina Půty (STAN) ji ale zřejmě ze svých zásad územního rozvoje vyškrtne.

Rychlostní silnice R35 měla vést z Liberce k Lipníku nad Bečvou, již je ale jisté, že mezi Turnovem a Jičínem, resp. Úlibicemi, stát nebude. Skončil tak letitý boj úřadů a aktivistů, kteří se obávali poškození přírody v Českém ráji, kudy měla silnice vést. I ministerstvo dopravy nyní prohlásilo úsek za zbytečný. „Nové teoretické propočty intenzity dopravy v letech 2025 a 2040 ukazují na to, že tam není nutné stavět čtyřpruhovou komunikaci ani dálnici,“ uvedl liberecký hejtman Martin Půta.

Dopravní situaci na dnešní silnici I/35 nechalo ministerstvo posoudit projekční kanceláří Atelier T-plan, která doporučila současnou komunikaci rekonstruovat téměř ve stávající podobě, pouze s doplněním stoupacích pruhů. „Studie bude upřesněna už nějakými konkrétními řešeními, která budou vycházet z připomínek obcí, přes jejichž území povede,“ uvedl Martin Půta.

Dosavadní hlavní otázkou bylo, kudy má R35 přes Český ráj vést. Existovaly tři varianty trasy, jedna se oblasti zcela vyhýbala, ale žádnou ministerstvo nestanovilo jako konečnou. Bez ohledu na případnou konečnou trasu se proti stavbě rychlostní silnice v Českém ráji v minulosti stavělo i ministerstvo životního prostředí, podle hejtmana tak nakonec o rychlou spojnici Liberce s Hradcem Králové stál pouze Liberecký kraj. I ten ale od plánů na její výstavbu nakonec zřejmě ustoupí. „Předpokládám, že při aktualizaci Zásad územního rozvoje Libereckého kraje právě variantu silnice s přídavným pruhem použijeme a zapracujeme a nebudeme dál prosazovat stavbu dálnice nebo čtyřpruhu,“ řekl Půta.

Škrtnutím úseku přes Český ráj se plánovaná konečná délka R35 zkrátí o několik desítek kilometrů. I tak ale ještě státu zbude dostavět zhruba dalších 150 kilometrů. Zatím je rychlostní silnice hotová pouze mezi Libercem a Turnovem a Mohelnicí a Lipníkem nad Bečvou (s chybějící křižovatkou u Olomouce). Hotový je také krátký úsek, který slouží jako přivaděč od pardubicko-hradecké silnice k dálnici D11. Nejblíže ke stavbě je část R35 z Opatovic nad Labem k Ostrovu, zahájení ale komplikuje zdlouhavý výkup pozemků. Jejich majitelé odmítají půdu státům prodat kvůli obzvlášť nízkým výkupním cenám.