Potíže s autovraky stojí Brno statisíce

Brno – Jihomoravská metropole si neví rady s vraky aut v ulicích. Od začátku roku jich strážníci napočítali na dvě stovky. Nepojízdné vozy tam nechávají majitelé, kteří se nechtějí zabývat jejich ekologickou likvidací. Tu přitom většina vrakovišť nabízí zadarmo.

Rozbitá okna, vypuštěná kola a rozpadající se interiér. U odstaveného auta jasná známka toho, že se jedná o vrak. Takových jsou přitom po Brně „zaparkovány“ stovky. „Letos jsme prověřovali okolo dvou stovek oznámení o autovracích a většina z nich se skutečně ukázala jako opodstatněná. Snažíme se zkontaktovat s majitelem a domluvit se s ním, aby vrak odstranil. Pokud se to nepodaří, případy následně podstupujeme Brněnským komunikacím,“ vysvětlil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

V Brně se autovraky nejčastěji objevují na parkovištích u velkých sídlišť, kde je menší pravděpodobnost, že si nepojízdného auta někdo všimne. Zbavit se jich přitom není pro úřady vůbec snadné. „Náš pracovník jede na místo, zjistí, jaká je situace, a pokud vozidlo vykazuje známky vraku, je pořízena fotodokumentace,“ popsala mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová. Správce silnic pak musí majitele upozornit dopisem nebo vzkazem přímo na autě a na úřední desce.

Když majitel vraku několik měsíců nereaguje, skončí vůz na odstavném parkovišti. A zatímco dřív mohl správce komunikací vrak zlikvidovat nebo ho věnovat hasičům pro účely výcviku, dnes auta kvůli občanskému zákoníku na parkovišti zůstávají. „Majitel má stále možnosti si auto vyzvednout, bohužel se tak často neděje a vozidla tam zůstávají stát. Čekáme na zpracování metodiky, jak s vozidly dále nakládat,“ dodala Navrátilová.

Potíže s autovraky stojí Brno asi 800 tisíc korun ročně. Náklady se vymáhají jen těžko: majitelé jsou často nezastižitelní nebo s bydlištěm na úřední adrese. Ekologická likvidace, které se vyhýbají, je paradoxně většinou zdarma. K řešení může Brno hledat inspiraci na severu Čech. Třeba Jablonec začal majitelům odstavených aut hrozit až třísettisícovou pokutou a vraky začaly mizet i bez zásahu města.

Brno si neví rady s autovraky v ulicích (zdroj: ČT24)