Okolí vybuchlého skladu obsadili pyrotechnici, evakuace začala

Lipová - Stovky obyvatel z okolí muničního skladu na Zlínsku dnes ráno opustily své domy. Vrátit se mohou až po 16. hodině. Sklad před týdnem zničil výbuch, evakuace pyrotechnikům umožní důkladnější průzkum areálu. Lidé odjeli do práce, většinou svými auty, některé obyvatele například z Lipové obec přestěhovala do sokolovny ve Slavičíně, jiné si vzali do celodenní péče lékaři. Z Lipové dnes muselo odejít 150 lidí, z jiných evakuovaných míst – Vlachovic a části průmyslového areálu u Slavičína - dalších 225.

Lidé zabezpečili domácí zvířata, odvedli psy k příbuzným či známým a vesměs odjeli do práce. Tak vypadalo dnešní ráno v jihovýchodní části obce Lipová a severozápadní části obce Vlachovice, kde proběhla evakuace. Ta se týkala i severní části areálu bývalých Vlárských strojíren. „Oficiálních cest k evakuaci využila jen hrstka místních. Někteří odjeli do práce, jiní našli přístřeší u svých příbuzných a známých, kteří žijí v části obce, na kterou se evakuace nevztahuje. Školy v obou obcích mají dnes a zítra volno,“ popsala dnešní ráno v Lipové redaktorka ČT Blanka Kovandová, která situaci na místě sleduje.

„Je to asi trochu nadnesené, v rámci bezpečnosti to asi jinak nejde. Co na to můžu říkat, respektuju, jak to je. Nejsem z toho nadšený, ale co můžu dělat. Budu asi někde chodit po obchodech nebo pobudu někde, kde je teplo,“ řekl evakuovaný Jaroslav Pošvec z Lipové, u kterého bydlí také nemohoucí senior. Toho zdravotníci převezli na dnešní den do slavičínské nemocnice. „Domluvili jsme si, že půjdeme k rodině. Doufáme, že se budeme mít kam vrátit, člověk neví, co se může stát,“ uvedla další obyvatelka Lipové.

Evakuace je v plánu i zítra

Okolí vybuchlého muničního skladu je evakuováno po částech. V pátek čeká evakuace Vrbětice, jihozápadní část Vlachovic a celý areál Vlárských strojíren. „Evakuace bude zahájena každý den v 7 hodin tak, aby v 8 hodin mohla bezpečnostní opatření nabýt platnosti,“ uvedl mluvčí hasičů Libor Netopil. „Policisté budou kontrolovat, zda nedochází ke krádežím a rabování,“ ujistila policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Podle zasahujících policistů a hasičů je evakuace preventivní, pyrotechnici potřebují prozkoumat části areálu, které jsou blíže k obydleným místům. Aby mohli bezpečně likvidovat, případně odvážet nevybuchlou munici, nařídili evakuaci. „Tyto části jsou od epicentra vzdálenější, proto pro nás v současné době není dostačující perimetr 1,2 kilometru,“ upřesnila Kozumplíková s tím, že v době evakuace je perimetr uzavřené zóny rozšířen na 1,8 kilometru.

Chceme víc informací, volají obce

Výbuch a následný požár zničily sklad munice ve Vrběticích, které jsou částí obce Vlachovice, minulý čtvrtek. Areál měla pronajatý ostravská firma Imex Group. Dva zaměstnanci firmy, kteří měli být v době tragédie uvnitř areálu, se stále pohřešují.

Miroslav Pala (nez.) stojí v čele obce Lipová už 12 let a další 4 roky má po komunálních volbách před sebou. Podobnou situaci nepamatuje. „Dřív, když sklady využívala armáda, se tu lidé cítili bezpečně. Vojsko hlídalo celý objekt, který byl neprodyšně uzavřený. Dnes to nehlídá nikdo, ploty jsou děravé, sklady jsou plné munice. V areálu jsou civilní firmy, nikdo neví, co tam je, co se tam dělá. Naše obec sedí na sudu dynamitu,“ stěžuje si starosta. Podle něj by obce alespoň uvítaly krizový plán pro případ, že by se podobná událost opakovala. „Pevně věřím, že se to konečně začne řešit, abychom aspoň věděli, co udělat v případě, kdyby se výbuch nedej bože opakoval,“ říká starosta.

V noci na dnešek se z muničního areálu opět ozvaly tři neřízené výbuchy. Areál tvoří zhruba 40 objektů, v desítce z nich je uskladněná munice – od pěchotní přes náboje do ručních protitankových zbraní, dělostřelecké munice až po letecké pumy. Výbuch navíc munici rozházel po celém okolí, až 800 metrů od epicentra výbuchu.