Příští týden přijde do Česka léto. Teploty se dostanou až k 29 stupňům

Přeháňky budou o víkendu postupně ojedinělé. Teploty se příští týden poprvé letos dostanou na letní hodnoty a vyloučit nemůžeme ani první tropický den. Třeba vloni jsme první letní den zapisovali už 31. března.

Jaro je zatím v tuzemsku spíš pomalejší. Srovnáváme-li s třicetiletým normálem 1991 až 2020, je na většině území Česka příroda mírně zpožděná. V části Podkrušnohoří, v Polabí a také na střední a jižní Moravě se příroda s kalendářem sladila a vývoj vegetace se neliší od toho, co je v této roční době obvyklé.

Vývoj vegetace
Zdroj: ČT24

Například třešeň v nížinách už kvete obvykle po 10. dubnu a ve středních polohách o dalších deset dní pozadu. Obecně platí, že hory jsou asi o tři týdny opožděné. Na hřebenech Krkonoš pořád ještě leží sníh. Nejvíc je ho na Černé hoře – tam zůstává ještě asi 130 centimetrů.

Jak kvetou třešně
Zdroj: ČT24

Zatímco tento týden jsme tu měli nevýrazné tlakové pole a v něm se tvořily často přeháňky i bouřky, o víkendu už jich bude ubývat. V pátek mají být přeháňky četnější na jihu a východě Česka –⁠ zatímco tam bude až zataženo, na severozápadě bude oblačno či polojasno.

V sobotu budou doznívat na jihu a východě Česka. V neděli by se měly objevit už jen ojediněle. A ojediněle je třeba počítat ještě s bouřkami. Maxima se v sobotu budou odvíjet od množství slunce. Když se vyjasní, může být až třiadvacet stupňů Celsia, v neděli budou maxima kolem dvaceti stupňů.

Počasí na víkend
Zdroj: ČT24

Víkendové počasí bude lákat k výletům do přírody. Tam ale pozor na klíšťata. Jejich aktivita bude v příštích dnech vysoká až mimořádná. Největší riziko představují listnaté a smíšené lesy, a zejména křoviny.

Aktivita klíšťat
Zdroj: ČT24

Příští týden se bude dál oteplovat. Ještě včera se zdálo, že nejteplejší bude pátek, dnes modely počítají se slabou studenou frontou, takže víkend by už měl mít maxima kolem 19 °C.

Výhled na příští týden
Zdroj: ČT24