Teploty o víkendu spadnou až k 15 stupňům. Ochlazení doprovodí silný vítr a kroupy

Současné teplé a suché počasí v pátek odpoledne a večer ukončí v Čechách studená fronta. V Praze, Středočeském, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji očekávají meteorologové bouřky, které doprovodí silný vítr s nárazy až 70 kilometrů v hodině, místy i kroupy. Na Moravě se ochladí až během soboty a srážky tam nebudou tak silné jako v českých krajích, někde nebude pršet vůbec.

V Čechách skončí varování před vznikem požárů o půlnoci, zatímco na Moravě a ve Slezsku platí výstraha dál až do odvolání.

„Přechod fronty bude v pátek později odpoledne a večer ve středních, východních a severovýchodních Čechách místy doprovázen bouřkami a zejména v nich bude vítr zesilovat v nárazech až na 70 kilometrů za hodinu. V bouřkách se lokálně mohou vyskytnout i kroupy,“ uvedl v aktuální výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Od středy panují v Česku letní teploty často nad 25 stupňů Celsia. Ještě v pátek na Moravě a ve Slezsku vystoupají až k 28 stupňům, zatímco na západě Čech už jen k dvaceti. Po přechodu studené fronty se o víkendu ochladí k 15 stupňům a na většině území bude pršet.