Dotace na zimní stadion Žamberku utekla. Dárci přitom vybrali už statisíce korun

Události v regionech: Žamberk nezíská dotaci na stadion (zdroj: ČT24)

Radnice v Žamberku nezačne stavět zimní stadion, nesplnila dotační podmínky Národní sportovní agentury. Bez cizí finanční podpory jde o investici nad možnosti města. Hokejisté, kteří pro podporu stadionu iniciovali veřejnou sbírku, tak mohou s dalšími bruslaři dál využívat jen kluziště s tříměsíčním provozem.

Kluziště v Žamberku je v šestitisícovém městě jediným ledem pro několik oddílů hokejistů i všechny nadšené bruslaře. Před víkendem by už na kluzišti rádi zahájili sezónu. Při sněžení to ale znamená několikahodinovou přípravu.

Hromady odklizeného sněhu by odpadly, kdyby na místě stál zastřešený stadion, místo tříměsíčního bruslení by navíc zajistil téměř celoroční provoz. Město plánovalo stadion původně za 130 milionů korun. Minulý měsíc zastupitelé multifunkční stavbu odsouhlasili i při navýšení cen stavebních materiálů a prací. Počítali s devadesátimilionovou státní dotací.

Vizualizace zimního stadionu v Žamberku
Zdroj: donio.cz/SK Žamberk

Na tu ale město nakonec nedosáhlo. „Městu Žamberk byla žádost zamítnuta, protože nesplnila technické parametry (standardy) dotační výzvy, nesplnila podmínky dotační výzvy,“ uvedla Národní sportovní agentura.

„Bohužel jsme později čelili opakovaným podáním na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Platilo tam, že nesmíme podepsat smlouvu s vítězným uchazečem,“ řekl starosta Žamberka Oldřich Jedlička (ANO).

O dotaci může město požádat i příští rok

Projekt stadionu se přitom zastavil ve chvíli, kdy v Žamberku naplno běží sbírka na jeho podporu. „K dnešnímu dni je na sbírce přímo asi půl milionu korun, smluvně máme přislíbeno asi 400 tisíc korun,“ popsal hokejový trenér a iniciátor sbírky David Brožek.

Vizualizace zimního stadionu v Žamberku
Zdroj: donio.cz/SK Žamberk

Naděje na zimní stadion se ale místní nevzdávají, peníze proto zatím ve sbírce zůstanou. „Stále věřím, že je reálné realizovat ten původní projekt, který byl pasovaný na podmínky města Žamberk,“ uvedl zastupitel Žamberka Jiří Mencák (nestr.).

Dotační výzvu, do které by se město se stadionem mohlo přihlásit, plánuje Národní sportovní agentura i v příštím roce, výše finančního přispění státu zatím stanovena není.